Hur man använder en smart undertitel och sökord för att sälja fler böcker

 

seo-1144323__180Det här är en framtidsartikel. Om 5-7 år kommer de svenska näthandlarna förhoppningsvis ha vaknat och det har blivit självklart att leta böcker med hjälp av sökord.

Idag kan man på Sveriges största näthandel bara söka efter titel, författare, kategori, ISBN, format, förlag eller språk. Ett torftigt urval som gynnar redan kända författarnamn, titlar som synts i media och större förlag på bekostnad av smalare böcker som kanske egentligen passat läsarens individuella smak bättre – om läsaren kunnat söka på något så självklart som ord som beskriver innehållet.

När man försöker skriva in flera ord för att bättre ringa in vad man ungefär är ute efter på Adlibris får man uppmaningen att använda färre, mer generella ord. Få, generella ord gör urvalet större och precisionen mindre. Istället för att få ett snävare, bättre anpassat urval av böcker får man ett bredare och sämre. Det blir helt enkelt svårare som kund att hitta den typ av bok man söker.

I svenska nätbokhandlar 2016 går det fortfarande inte att söka efter böcker med ord som beskriver innehållet man är intresserad av att läsa.

De absurda är att man som utgivare/förlag redan lägger med sökord när man registrerar en ny bok i olika register. I eböcker kan man t o m inkludera sökord i epubfilens metadata så boken enklare kan hittas av olika sökmotorer.

Datan finns tillgänglig, men bristande teknisk kompetens och vilja gör att näthandlarna inte drar nytta av den.

Ett nätföretag framför andra har utvecklat sökalgoritmer på ett sådant sätt att det hjälper både läsare att lättare hitta just de böcker de vill läsa och utgivare att lättare hitta läsare som gillar de typer av böcker man ger ut. Nätföretaget visar också ett urval av andra böcker läsare som du köpt. Det här företaget säljer mest böcker av alla.

Man skulle kunna tro att svenska näthandlare skulle vara intresserade av att följa exemplet för att sälja fler böcker.  Men det finns idag inga tecken på att någon bland de svenska nätbokhandlarna ens tänkt på att leasa eller skapa sökalgoritmer och bygga ut kategorisystemen och sortimentsorteringen för att hjälpa kunderna och på så sätt öka försäljningen.

Men varför vänta på dem? Den här artikeln visar hur man använder sig av bl a sökord för att göra sin bok så synlig som möjlig för så många intresserade läsare som möjligt på Amazon. På sikt kan man använda sig av samma tänk för svenska nätbokhandlar om några år eller fem.

Med hjälp av Amazons system av undertitel, kategorier och 7 sökord kan man förbättra sin eboks möjligheter hamna på första sidan när någon söker efter en liknande bok. Och har man även en tryckt eller POD-bok med samma titel så får den draghjälp av ebokens mer utvecklade kategorisystem.

Amazon är ett fantastiskt företag när det gäller att underlätta försäljning av böcker. Det beror i hög grad på att varje bok görs sökbar efter olika kriterier. Som kund kan man t ex knappa in ‘oblodig, deckare, 1800-tal, San Francisco’ och få upp ett nätt litet urval av böcker som uppfyller sökorden.

Vill man sälja en bok via Amazon är det därför viktigt att hamna högt upp i sökurvalen, helst på förstasidan och inte på sida nummer arton. Man kan förbättra bokens möjligheter genom att ha en beskrivande undertitel, välja rätt kategorier och ange de 7 bästa sökorden.

Jag kommer att använda Carl-Johan Forssén Ehrlins and Irina Maununens succé The Rabbit Who Wants To Fall Asleep: A New Way Of Getting Children To Sleep som exempel, för de har verkligen använt sig av alla tre metoderna och lyckats utomordentligt.

Undertitel

Att använda sig av en undertitel som förtydligar bokens innehåll till fakta- eller självhjälpsböcker är vanligt. Men även andra böcker kan använda sig av samma knep för att få läsare att hitta boken.

Ehrlins och Maununens godnattsaga har undertiteln Ett nytt sätt att få barn att sova. När föräldrar med sömnbrist knackar in något i stil med ‘få barn att SOVA‘ på Amazon kommer kaninboken att dyka upp bland andra böcker som handlar om att få barn att sova. 

Jag provade att söka på ‘getting children to sleep‘ och fick upp ett urval på 596 böcker. Eftersom kaninboken är en bästsäljare vid det här laget ligger den på första plats när det här skrivs.

Om man inte redan säljer som smör är knepet att använda en undertitel som beskriver innehållet och är en ordföljd folk skulle använda när de letar efter precis det där området. Bäst är att få upp ett snävt urval där boken har en chans att hamna högt utan att nödvändigtvis ha sålt ett enda ex. Man kan prova sig fram och fila på undertiteln tills man får en så bra sökurvalsposition som möjligt.

Kategorier och sökord (keywords)

Man väljer sedan 2 huvudkategorier för sin bok. Kategorier finns i flera nivåer. Ju längre ner i nivåerna man kommer ju mindre blir urvalet av böcker och ju högre på urvalslistan kan man hamna med sin bok. De allra snävaste urvalen kan man inte nå själv.

Amazon kategoriserar istället boken enligt hemliga formler som delvis baseras på de 7 sökord (keywords) man anger när man registrerar boken. Man kan ändra keywords när man vill.

Kategorivägarna hittar man under bokens Product Details om man skrollar ner en bit. Se kaninbokens produktdetaljer från den 18 aug 2015 på bilden nedan.

Amazon Bestsellers Rank är en ständigt uppdaterad lista som visar hur ens bok rankas försäljningsmässigt. Första raden, #1 in Books, behöver man både skicklighet och tur för att få till 🙂

topplista_product_details

Men för de andra två kan man förbättra sin boks ranking genom att testa olika subgenrer och sökord.

Bokens första genre är kategoriserad:

Books > Children’s Books > Growing Up & Facts of Life > Family Life > Sleep

Jag testade kategori-alternativen på mitt Amazon KDP konto. Som utgivare kan man välja Fiction>Juvenile Fiction> vilket gör att boken sedan sorteras under Children’s Books. Under Juvenile Fiction kan man välja undernivån Family. Men det är så långt ner man kommer med kategorierna i det här fallet.

Om man söker på Books > Children’s Books >Family får man ett urval på 155 694 böcker.

Growing Up & Facts of Life och Sleep är Amazons egna kategorier.

En kvalificerade gissning är att några av Ehrlins sökord är rabbit, sleep, go to sleep, children och bed-time.

  • Om man söker på Books > Children’s Books > Growing Up & Facts of Life > får man ett urval på 175 böcker.
  • Books > Children’s Books > Growing Up & Facts of Life > Family Life > ger ett urval på 75 böcker.
  • Books > Children’s Books > Growing Up & Facts of Life > Family Life > Sleep ger ett urval på 5 böcker.

Det är betydligt lättare att synas bland 5 stycken andra böcker än bland 155 694, så det är viktigt att kategorisera sin bok rätt. Inte bara med kategorinivåerna, utan också med sökorden, som är vad Amazon sedan använder för att nå ytterligare snävare nivåer där kunderna lättare hittar rätt bok inom området de söker. Och ju mer rätt en bok är för köparen, ju nöjdare kund.

Books > Children’s Books > Growing Up & Facts of Life > Family Life > Sleep är alltså en av sökvägarna för den kund som är intresserad av barnböcker om hur man får barn att sova.

Sökväg 2, Books > Children’s Books > Animals > Rabbits,  är mer för den som är intresserad av barnböcker om kaniner. Här ligger kaninboken på 11:e plats. Det finns många kaninböcker. Före vårt exempel kommer andra kaninböcker som sålt i flera ex totalt (När det här skrivs klättrar The Rabbit Who Wants To Fall Asleep: A New Way Of Getting Children To Sleep snabbt i rankningen och kommer säker att gå om flertalet av de tio som ligger före).

Här är Product Details för samma bok 2 timmar senare. Notera förändringen i rankning och sökvägar. Boken har fallit från #1 till #65. Kaninboken finns i fler sökvalsvarianter och en ny har seglat upp som bäst säljande sökväg. När man anger rätt typ av sökord gör man det möjligt för boken att fastna i söknäten på flera sätt.

Listplatserna uppdateras varje timma. Det kan bli en drog att kolla hur ens bok rankas dygnet runt.

topplista_product_details2

Hur tar man reda på vilka sökord som är aktuella?

Fantasy har en rad sub-genrer och stor konkurrens. Subgenren Sword and Sorcery kan man t ex inte nå genom de kategori-val man själv gör. Om man nu har skrivit en fantasy av just typen Sword and Sorcery och vill försöka få den så högt rankad som möjligt kollar man först in bästsäljarna i subgenren Sword and Sorcery och deras Product Details och ser hur böckerna kategoriserats. Sedan prövar man sig fram själv med sub-genre och sökord. Enligt rykten i egenutgivningskretsar är tricket att ha med ordet ‘sword’ bland sökorden för att hamna i just Sword and Sorcery subkategorin. Men Amazon finjusterar och ändrar hela tiden, så det är möjligt att det ryktet vid det här laget är helt inaktuellt.

Sammanfattningsvis är målet med undertitel, kategorier och sökord på Amazon och i andra nätbutiker att öka chanserna att ens bok hamnar i ett mindre urval där den har en större chans att synas för en läsare på jakt efter just den typen av bok. Ju mer specificerat i kategorinivåerna bland allt färre böcker, ju större chans att din bok hamnar på de första 2 sökurvalssidorna.

Samtidigt gör man sig en björntjänst om man väljer undertitel, kategorier och sökord som inte stämmer med bokens innehåll. Läsarrecensenterna blir inte förtjusta och då tankar rankingen direkt.

Den dag de svenska näthandlarna får tummen ur blir undertitel, sökord och kategorier viktiga också för svenska böcker. Inget hindrar att du redan nu lägger in den här metadatan när du registrerar din ebok hos Elib eller Publit och din tryckta bok hos Bokinfo. Faktum är att du redan bör använda sökordsteknik, säger författaren Holger Wästlund:

I väntan på att de svenska nätbokhandlarna ska vakna (vilket alltså kan ta flera år) kan man använda samma SEO-teknik för att eventuella läsare ska kunna hitta en e-bok eller fysisk bok på Google. Jag har t.ex. skrivit en bok som heter ”Bli professionell festfixare”. Jag har jobbat på samma sätt med titel och sökord när jag skrivit om boken på olika ställen – på min hemsida, på artikelsidor, i blogginlägg etc. När någon går in på Google och skriver ”Bli professionell festfixare” som sökord så handlar många träffar på Google’s första sida om min bok på ett eller annat sätt. En skillnad mellan Google och Amazon är att konkurrensen är så enormt mycket större på Google så det är mycket lättare att bli ”hittad” på Amazon och det skulle naturligtvis vara ännu lättare att bli hittad på Adlibris eller Bokus om de hade liknande sökfunktion eftersom de är ännu mindre än Amazon.

Tänk vad mycket enklare allt vore om svenska näthandlare ville sälja fler böcker…

Mer om svensk näthandels tekniska begränsningar här

© Tina Back 2016

Så funkar POD – tryck vid beställning

POD2Själva poängen med POD – print on demand, dvs tryck vid beställning, är just att det inte trycks någon upplaga.

Först när någon köper boken via en näthandel eller när bokhandlare och bibliotek gör en beställning trycks exakt så många böcker som beställts.

POD är ett bra alternativ om man inte vill/vågar/har råd att investera i att trycka en upplaga som man sedan kanske inte kan sälja.

POD är även för den som inte har plats att lagra hundratals böcker, inte vill hålla på att skicka dem och ta emot returer, eller som tycker att en distributionstjänst som Stjärndistribution eller Förlagssystem kostar för mycket.

POD löser problemet med distribution, frakt och förvaring.

Fördelar: låg investeringskostnad – ingen ekonomisk risk – sparar tid – ekologiskt sunt; inga osålda upplagor makuleras

Nackdelar: högre omkostnadspris per bok = lägre vinst

Förarbete vid POD

Man behöver ha fixat ISBN åt boken hos Kungliga Biblioteket. Det är gratis.

Det är också bra om man registrerat boken hos Bokinfo (fd Bokrondellen). Bokinfo är knytpunkten mellan förlag/utgivare, bokhandlare, bibliotek och bokdistributörer. Det kostar några hundringar att registrera en ny titel.

Lite hårddraget kanske, men om den tryckta bokversionen inte finns registrerad hos Bokinfo kommer ingen bokhandlare att beställa den. För e-böcker saknar Bokinfo däremot funktion. Ingen bokhandel köper in e-böcker. Näthandlarna får ebokinformationen via distributörerna.

  • Skaffa alltid ISBN och registrera boken själv hos Bokinfo (Bokrondellen), så att du eller ditt förlag står som utgivare (mer om varför detta är viktigt för egenutgivare här)

Hur fungerar POD?

Man laddar upp en tryckfärdig PDF-fil för omslaget (bokens pärmar) och en tryckfärdig PDF-fil för bokens inlaga (allt mellan pärmarna) hos POD-firman som sedan sköter inkommande beställningar, tryck och utskick till kund samt den ekonomiska administrationen.

I det här skedet bestämmer man vilken typ av omslag och papper boken ska tryckas med.

Gör alltid ett provtryck

Nästa steg är att beställa ett provtryck. Det här är en billig kvalitetsgaranti, så hoppa aldrig över provtrycket.

Det är inte förrän man håller ett tryckt exemplar av sin bok i handen som man vet hur boken blir för köparen. Kolla att boken är ordentlig limmad genom att misshandla den lite. Om sidorna börjar trilla ut – byt POD-firma. Det är också i provtrycket man plötsligt ser alla fel man varit blind för tidigare 🙂

Rätta till eventuella fel, gör en ny rättad PDF-fil och ladda upp på nytt. När det enda man hittat är textfel behövs normalt inget nytt provtryck. Om det är problem med själva trycket på något sätt, t ex fel färgskiftningar på omslaget är det säkrast att göra ett nytt provtryck.

Godkänn trycket om allt verkar bra.

Förbered för publicering

Sätt bokens f-pris. F-priset är inköpspriset för beställarna/köparna. Se till att ha tillräcklig marginal för att täcka bokens fraktkostnad. Handlarna lägger sedan på sin del vilket blir priset man ser i butiken.

POD-företag har olika sätt att visa vilka handlare och bibliotek de når. Välj bredast möjliga kanal som boken kan beställas genom.

Tryck sedan på publiceringsknappen hos POD-företaget och boken finns tillgänglig att beställa för handeln och biblioteken.

De flesta POD-företag trycker i det här skedet de pliktex som ska till universitetsbiblioteken och skickar dem dit de ska.

Försäljning, tryck och frakt

POD-företaget sköter nu resten. De får in beställningar från handlare och bibliotek, de trycker boken och de skickar ut den. Utgivaren dricker kaffe och rullar tummarna.

Försäljningsrapporter

Hos ett bra POD-företag kan man logga in och kolla av försäljningen, åtminstone månadsvis.

  • Undvik POD-firmor som inte öppet visar regelbundet uppdaterade beställningar och transaktioner

Med dagens teknik är det inte komplicerat. POD-företaget tar ju uppenbarligen emot bokbeställningar, trycker böcker och tar betalt, alltså måste det gå att visa. Ett POD-företag som inte låter utgivaren ta del av försäljningsinformationen kan ha skäl att inte visa den. Varför ta den risken som utgivare?

Utbetalning av vinst/royalty

En gång i kvartalet (vanligtvis) sätts pengar för sålda exemplar in på kontot eller får man ett fakura-underlag som man sedan fakturerar POD-firman.

  • Nöj dig inte med en POD-firma som utlovar utbetalningar regelbundet

Regelbundet kan innebära en gång om året om inget annat sägs. En POD-firma som inte klarar kvartalsutbetalningar eller åtminstone avtalsenligt varje halvår kan man lika gärna skippa.

Kan jag trycka upp en upplaga fast jag har POD?

Man kan alltid trycka en upplaga hos POD-företaget. Kom bara ihåg att priset per styck är högre än om du beställer direkt från ett tryckeri.

Normalt ska det inte vara något bekymmer att använda sig av en annan part för att trycka en upplaga, men lusläs avtalet – helst före du klickat i att du godkänner användarvillkoren.

När man vänder sig till ett annat tryckeri för att ordna upplagan går det alltid snabbare om man har egna kopior av tryckfilerna sparade på sin egen dator. Även när POD-firman hjälpt en att sätta boken, skapat PDF-filerna och förvarar dem för POD-tjänsten, har man ju som kund betalat för tillverkningen av PDF-filerna och bör alltid se till att få egna säkerhetskopior.

Vem passar POD för?

Om man vill tjäna maximalt på varje sålt exemplar är POD inte det bästa alternativet. Om man tycker det är okej att tappa en del av vinsten mot att beställningar, försäljningar och frakt sköter sig själv är POD suveränt.

Vilka böcker passar POD för?

I de flesta fall är det aldrig lönsamt att göra en inbunden bok (hård pärm) via ett POD-företag, om alternativet ens finns. Detsamma gäller mycket tjocka volymer där bokens vikt gör frakten extra kostsam. Men allt inom pocket till storpocket fungerar alldeles utmärkt.

Ta reda på vad POD-tjänsten inkluderar och kostar

Som utgivare kan man komma att fortsätta använda POD-företagets service under flera år. Ta därför reda på hur mycket tjänsten kostar. Finns det en årsavgift? Måste man trycka och betala för ett visst antal exemplar vid starten? Finns det regler och tidsbestämmelser för hur snabbt kontraktet kan avslutas om man inte är nöjd?

POD ingår ofta i bokutgivningsföretagens olika paket. Då är det svårare att se kostnaderna för enbart POD om man också köpt sättning, e-bokskonvertering, tryckt en upplaga och liknande. Många men inte alla POD-företag har en minimi-upplaga. Den som planerar att åka runt och sälja böcker via signeringar på ICA eller genom att hålla föredrag kan behöva en liten upplaga. Den som inte tänker sälja själv överhuvud taget gör bättre i att välja ett företag som inte trycker något utom vid beställning, förutom provtrycket och pliktexen.

  • Undersök vad den fortlöpande POD-tjänsten i sig kostar och inte bara priset per tryckt exemplar

De bästa POD-tjänster är ofta de som är enklast att förstå: En eventuell uppsättningsavgift för att lägga in tryckfilerna i företagets system. Kostnaden för provtryck och uskick av plikt-ex. Det är det hela. Bokköparen betalar tryckningen och frakten av boken. Det finns inga löpande kostnader för utgivaren.

För den som tänker ge ut sin allra första tryckta bok kan POD ett bra sätt att mjukstarta. Man kan ge ut mästerverket utan att behöva sälja hus och hem. När boken sedan börjar sälja bra, kan man snabbt trycka upp en upplaga som ger högre förtjänst.

Om man upptäcker fel, rättar man till dem i PDF-filen och laddar upp på nytt. Om det visar sig att omslaget inte lockar läsare byter man. Alla gör misstag med sin första bok. Det hör till. Men med POD kan man fixa dem efterhand. Man slipper att upptäcka felen efter att lastpallen med nytryckta böcker oåterkalleligen parkerat utanför dörren.