Facebookannons för bok – 2. Fixa lockande annonsbilder

Gör iögonfallande bilder för annonsering på Facebook. Man måste fånga ögat före man kan fånga intresset. Visuellt lockande bilder med kort direkt meddelande ger bäst resultat. Målet är att även den som inte klickar på din annons ska SE den och MINNAS den till senare – helst på ett positivt sätt.

FB annonsbildsstorlek: Bredd 1200 pixlar, höjd 628 pixlar (2016).

 • Visuellt intressanta bild/bilder.
 • Rätt färgkombo för genren.
 • En slogan eller tag line

Steg 1 – bild 1

Mitt tänk: En blick ska räcka för att se vad annonsen handlar om: Bok

För de flesta är en bok forfarande ett tredimensionellt objekt. Visa hellre en tryckt bok än bara en framsida.

Jag har ett lager av inbundna böcker så därför valde jag att visa just en inbunden variant, även om boken också finns som pocket och ebok. Bilden nedan är fixad i datorn och inte ett foto.

Här är en snabbintroduktion till bok-mockupens underbara värld om hur man kan göra proffsiga marknadsföringbilder av sin bokprodukt.

Boken blev nästan snyggare än i verkligheten efter mockup-makeovern i Photoshop.

 

Det finns andra som säger att det är bättre att sälja bokens innehåll än själva produkten.

En actionscen ur en spännande bok skulle säkert få ännu fler att reagera. Tänk film när det gäller det visuella. Dramatik och spänning gör folk nyfikna. Exotiska miljöer likaså. Fånga tittarens intresse. Hur såg den senaste bilden ut som du klickade på? Varför?

Jag var sent ute och ville hinna köra igång annonskampanjen under den sista delen av julklappssäsongen. Jag hann inte komma på något bättre än att visa boken just då. I nästa kampanj ska jag försöka spela mer på dramatiken i boken. I nästa kampanj ska jag inte börja förberedelserna samma dag jag startar kampanjen.

Steg 2 – bild 2

Bakgrundsbild eller blickfång nummer två. (Eventuellt. Ibland är en bild absolut tillräckligt).

Försök hitta en bild som sätter både stämning och genre.

I mitt fall är boken Lasse-Majas memoarer, så en bild på huvudpersonen eller någon som verkar vara Lasse-Maja hjälper till att berätta något.

Jag provade också med en tidstypisk landskapsmålning för att ange att det är frågan om en historisk bok.

Utgå från hur man bäst gör boken aptitlig och dramatisk visuellt och testa dig fram.

Vilken färg dominerar i bokens genre?

Det här kan verka som en bisarr fråga, men den som brukar köpa spänningsböcker kopplar ihop de typiska dova spänningsfärgerna med sin favoritlektyr och den som föredrar chicklitt tittar extra när favoritböckernas typiska färgkombinationer flimrar förbi i FBs nyhetsflöde.

Det här gäller förstås bildens motiv också. Vapen och nattlig, regnvåt asfalt lovar något helt annat än softade delar av välformad anatomi i kombination med sidenlakan.

Använd potentiella läsares intränade färg- och bildkunskap till din boks fördel. Man har större chans att fånga någon som tillhör rätt målgrupp om annonsen ser rätt ut – för dem.

Steg 3 – Tagline eller slogan

För just böcker är en kort, koncis intresseväckande mening inkluderad i bilden guld.

Ni vet, den där raden på filmaffisher eller bokens framsida som får en att vilja se eller läsa NU. Aliens ”I rymden kan ingen höra dig skrika” är ett klassiskt exempel. Lägg till en sådan rad på din annonsbild och fler kommer att lockas att ta reda på mer genom att klicka.

Själva annonsposten har sedan en rubrik överst som man ställer in under beställningen. Där skriver man t ex bokens namn, eller Författare Författarens senaste eller årets/säsongens/veckans erbjudande.

Här kan man också lägga till ett par finstilta rader om boken/erbjudandet/produkten. Man får inse att de flesta inte kommer att klicka, så försök hålla det finstilta meddelandet kort så att det får plats utan att man behöver trycka på det avtändande ‘Mera‘, för då har du genast lagt till ett klick till en manöver där ett klick alltid är optimalt.

De första annonsbilderna

Här är kampanjförsök 1, de första fyra versionerna med samma textrad. (Det var jultid, därav allt det röda.)

Jag misstänkte att min målgrupp var äldre och historieintresserad och höll det hela lite konservativt och klassiskt stramt.

Kom ihåg att det stod Lasse-Majas legendariska memoarer precis ovanför bilden.

Efter halva tiden (7 dagar) bytade jag mot:

Den sista annonsen fick tredubbelt bättre gensvar. Det var helt enkelt en tredubbelt bättre annons.

Lärdom: Prova olika varianter och se vilka som genererar mest respons.

Det är beroendeframkallande att sitta och kolla av FB-statistiken dagligen och stundligen och sedan kolla mot ny försäljning. Försök att komma ihåg att det tar ca 7-10 dagar före statistiken börjar visa något man kan se som en trend.

Lycka till!

Den tredje posten i den här serien är en utvärdering av min första 14-dagars kampanj för den oerhört smala och nischiga nyutgåvan av Lasse-Majas memoarer.

 

© Tina Back 2016

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Proffsig produktbild av din bok – använd en mockup

mockupx3

Att kunna visa en proffsig produktbild på din bok är en viktig del av marknadsföringen. Men vad gör man om man inte är proffsfotograf? Med tillgång till Photoshop och en bra mockup-mall går det att få imponerande resultat.

En mockup är på vanlig svenska en prototyp eller en modell som realistiskt och professionellt visar en produkt som kanske fortfarande bara är på idéstadiet.

Mockups är vardagsmat inom annonsvärlden idag. Uppslagna glansiga magasin, skärmar med märkets info, mobiler som visar specifika saker på skärmen, tröjor, muggar, bilar och – böcker. Nästan ingen hyr en fotograf för de här jobben längre. Man gör dem snabbt och relativt enkelt i datorn istället.

mockup1På bilden ovan är både rapportomslaget och bilden på skärmen utbytbar. Ni hittar mer av samma hos Mockupworld.co.

En snygg produktbild är ett lyft för hemsidan, i annonser, rollups, broschyrer och pressreleaser. En liten investering i rätt mockup och resultatet ser att ha kostat mångdubbelt mer.

Gör en mockup för din bok

Ingredienser:

 • Bild på bokens omslag (300dpi om produktbilden ska tryckas)
 • Photoshop + baskunskaper i programmet
 • Mockupfil i .psd (ofta en bild med många lager för bildens olika delar och skuggor)

Börja med att googla mockup book. Man får tyvärr inte napp om man googlar på svenska på det här området.

Det finns gratis och köpvarianter av mockups. I båda fallen är det bäst att läsa det finstilta om vilka villkor som gäller för användandet av mockupfilen.

Mockup-mallen i bokexemplet i början av artikeln hittas hos Dealjumbo.com. Allt som krävdes för att få tillgång till en gratis mockup var att sajna upp sig till ett nyhetsbrev. Free Creatives samlar flera olika mockups av olika slag. Det finns många fler än de som nämnts här. Man letar tills man hittar den typ av mockup man vill ha: Framsida, fram- och baksida, uppslagen bok, pocket, inbunden, rapport och tunna eller tjocka bokvarianter, med bakgrundsmiljö eller utan.

I korthet klistrar man in omslagsbilden i lagret ovanför det lager man vill att bilden ska smälta ihop med i mockup-mallen och anpassar storleken grovt.

Googla How to Insert Your Art into a Mockup Template eller mockup tutorial, så hittar man YouTube-filmer som visar hur man gör.  Beroende på vilken version av Photoshop man använder kan en del detaljer skilja sig åt.

Här är några fler varianter gjorda med samma mockup-mall:

lm-books-mockup-yellow lm-books-mockup-red

lm-books-mockup-orangelm-books-mockup-green lm-books-mockup-blueLycka till med dina egna mockup-bilder!

© Tina Back 2016

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Hur väljer man bild och design för ett bokomslag?

omslagibrukWEB

Bilderna ovan visar olika stadier och situationer ur ett bokomslags liv 🙂

1. Framsidans original, 2. Nylevererad från tryckeriet, 3. Utnämnd bland årets bästa faktaböcker av Adlibris, 4. I skyltfönstret på Hamrelius bokhandel i Malmö, och 5. Tryckeriet Booksfactorys Bozenna visar och säljer boken på bokmässan i Göteborg 2015

Omslaget i fråga tillhör Maria Bielke von Sydows Skrivande röster – inspirationshandbok för skrivsugna (2015). Den skyldiga designern är jag.  Maria önskade ett omslag som tydligt sade faktabok, omslaget skulle stå ut bland andra skrivhandböcker och ge ett varmt och positivt intryck.

Om vi för en stund bortser från hur hårt och hjärtligt Maria har jobbat med att marknadsföra boken så är det fortfarande en bok som syns och som syns på rätt sätt. Den som letar efter en ny skrivhandbok kommer att ha svårt att inte se Skrivande röster i en trave bland andra liknande böcker. Och när den väl fångat någons uppmärksamhet ökar chansen att de plockar upp den och läser baksidan. Texten på bakidan är för övrigt perfekt för sin målgrupp.

hela_omslaget_webb

Ett bokomslag ska alltså fungera vid en mängd olika tillfällen, men framför allt vara lockbete för den som aldrig har hört talas om din bok.

Här är några saker att tänka på för den som funderar på bokomslag.

 • Visa bokens genre tydligt
 • Var iögonfallande
 • Visa bokens stämning/atmosfär

De flesta läsare har en eller ett par favoritgenrer i bokväg. När man läser genreböcker regelbundet lär man sig hur omslagen brukar se ut. När man går till bokhandeln på jakt efter nästa läsupplevelse letar man efter böcker som ser ut ungefär som de man redan läst.

Det finns en fara med att vilja ha ett alltför unikt bokomslag. Om man som utgivare väljer ett omslag som inte alls ser ut som de brukar i genren riskerar man att de läsare som skulle uppskatta boken mest inte ser den. Omslaget ska helst designas för målgruppen, inte för utgivaren eller författaren.

Vad som är trendigt inom olika bokgenrer ändras över tid. Vad som är modernt nu kommer att vara passé om några år. Så välj hellre ett omslag som passar en inkommande trend än den som varit etablerad de sista fem åren.

Om det visar sig att bokens omslag inte säljer går det att byta utan att ändra ISBN. Man ändrar inte personnummer bara för man byter tröja.

Var hittar man rätt bild för omslaget?

Det beror på vad för typ av illustration/er man är ute efter. Leta inspiration genom att studera liknande nyutkomna böcker. Kom ihåg att foton och illustrationer har upphovsrätt. Respektera upphovsmannen. Du vill inte att någon piratkopierar din bok, eller hur? Piratkopiera inte någon annans foto eller illustrationer.

Bildbyråer har hundratusentals bilder där man kan köpa rättigheten att använda en bild till sitt omslag för en överkomlig summa. Vanliga utländska sajter är t ex istockphoto, Dreamstime, och Fotoolia. Det finns foton man får använda gratis, men dubbelkolla alltid licensavtalet.

Att köpa loss bilden helt brukar vara dyrt. De flesta nöjer sig med att köpa en icke-exklusiv publiceringsrätt. Det betyder att man får använda bilden på omslaget, men att andra kan köpa rätten att använda samma bild.

Samma populära foton återkommer ofta på bokomslag när man kollar hos näthandlarna. Fotografen som tog bilden av två framsträckta tomma kvinnohänder har tjänat en hacka vid det här laget. Olika designers har lagt in olika bakgrund och placerat olika saker i fotots händer, snäckor, stenar, handskrivna lappar osv, men grundbilden av händerna förblir densamma.

Tips vid köp från bildbyråer

 • Läs användarvillkoren. Det finns saker man inte får göra med bilden
 • Välj inte de populäraste fotona. Ta hellre ett eget foto av liknande motiv istället
 • Bearbeta fotot med filter, beskär det, kombinera med andra foton osv. Se till att slutresultatet blir unikt

Illustrationer

Jobba med en illustratör om det är vanligt med illustrationer på omslaget i bokens genre. Kolla in Kim M Kimselius samarbete med illustratören Mats Minnhagen för väldigt tydlig branding av böcker. Jag är just nu väldigt förtjust i  Jenny Holmlunds illustrationer till  Eli Åhman Owetz fristående bokserie med nostalgikänsla.

Vid förlagsutgivning brukar förlaget kontakta och skriva kontrakt med illustratören. Egenutgivaren kontaktar illustratören själv. Det finns olika varianter, men rent generellt uppskattar illustratörer att få betalt för utfört arbete. Var beredd på att en illustratör kanske inte tycker att 25% av högst eventuella framtida royalties är ett fantastiskt erbjudande värt en veckas arbete.

Bra att veta: En grafisk designer är den som formger text och bild till en enhet på omslaget och inlaga. Designern är en ‘gun for hire’, dvs utför jobbet mot betalning. Den som tagit fotot eller gjort illustrationen har upphovsrätt till bilden. Samma sak med typsnitt som oftast skyddas av copyright. Den grafiska designern har normalt inte samma starka upphovsrätt till bokomslaget eftersom det består av delar som redan är upphovsrättsskyddade. Det betyder att när man betalat den grafiska designern för formgivningen och filerna brukar publiceringsrätten till omslaget övergå till den som betalat för arbetet.

Det sägs att man inte ska döma en bok efter omslaget utan efter innehållet. Men om ingen köper boken kommer ingen heller att läsa innehållet. Välj rätt omslag för din bok. Ett bokomslag kan mycket väl vara hemmagjort, så länge det inte ser hemmgjort ut.

Bokens omslag är jätteviktigt. Ställ de viktiga frågorna: Ser boken ut att höra hemma bland liknande böcker? Sticker omslaget ut bland andra böcker i samma nisch? Ger omslaget rätt magkänsla för innehållet? Ser omslaget ut som om något av de stora förlagen gett ut boken?

Att sätta en bok med Booqlas PDF-verktyg – funkar det?

20150804_221353_resizedUPPDATERING 31 oktober 2015: Sedan posten skrevs har Booqla fixat en pålitlig och alldeles utmärkt förhandsgranskning. Precis en sådan jag efterlyste när jag testade.

Jag testade Booqlas online verktyg för att göra en tryckfil i PDF-format.

Under årens lopp har jag provat olika egenutgivningstjänster och hjälpmedel för att tillverka och formge böcker. En del gav mersmak (Hej, epubprogrammet Sigil) andra inte (Aldrig mer, Smashwords atombombsmetod).

I vanliga fall sätter jag mina och andras bokprojekt i programmet InDesign. Men dels hade jag ett litet bokprojekt jag ville få undan snabbt, dels var jag nyfiken på om det verkligen gick att hälla i ett bokmanus i ena ändan och få ut en tryckfärdig PDF i den andra med hjälp av Booqlas verktyg.

Svaret är – med några invändningar – ja.

Det här verktyget är ett bra alternativ om man behöver sätta en bok, men

 • Saknar tid, lust eller fallenhet för att lära sig bokdesign och typografi
 • Saknar tid, lust eller fallenhet för att lära sig det inte helt enkla InDesign
 • Har begränsad budget
 • Har stort kontrollbehov 😉

Booqla är mest känt som företaget där man gör sina egna eböcker. Deras senaste tjänst fyller en funktion som saknats: möjligheten att också ordna en PDF-fil för bokens inlaga så att boken går att trycka. Det finns prismässigt förmånliga tryckpaket genom Booqla, men det går också bra att bara köpa enbart PDF-tjänsten, ladda hem PDF-filen och sen ordna trycket själv.

Skapa först ett gratis konto hos Booqla.

Precis som för Booqlas andra tjänster gäller att man betalar före man kan ladda hem sina filer, men när man betalat engångsavgiften kan man ändra, fixa fel och fortsätta ladda hem nya, bättre versioner hur många gånger man vill tills man är nöjd. Fasta engångspriser är alltid att föredra i egenugivningssammanhang.

Den som tänker göra både eboksfiler och PDF gör klart och laddar hem eboksfilerna först, innan man börjar med tryckinlagans PDF som kräver lite mera pill med texten.

Först importerade jag manuset som var i Words docx-format. Texten separerades i avskiljda kapitel och avsnitt.

Välj bokens storlek, satsyta och typsnitt

Nästa steg var att skapa bokinlagans inställningar under avdelningen POD. Det finns olika alternativ att välja mellan. Även om man inte trycker via Booqla har de flesta tryckerier samma papperstyper att välja mellan. Det är papprets tjocklek + sidantal som avgör hur bred bokens rygg blir. När man sedan ordnar bokens omslag (en egen, separat PDF-fil) måste man veta ryggbredden för att måtten ska stämma.

Jag hade tänkt mig en pocket och valde mjuka pärmar, sidstorlek Pocket och Munkens 90 g krämfärgade (kvalitets)papper. Boken är från 1800-talet så jag valde ett klassiskt äldre typsnitt, CenturyGothic, som passade innehållet. Jag provade att sätta typsnittsgraden till 10 pt (pocketböcker brukar ligga mellan 9-11pt beroende på typsnitt. 12 pt är alldeles för stort). Blir det inte bra kan man minska/öka senare.

Jag valde att lägga pagineringen/sidnumren i ytterkanten.

Sidornas marginaler är förinställda efter den sidstorlek man valt tidigare. Inställningarna såg bra ut men jag ökade innermarginalen med 2 mm, för det värsta jag vet är när man måste bryta isär en pocket för att texten försvunnit in i ryggbindningen. Därmed var bokens storlek och utseende bestämt.

Justera boksidornas utseende

Det här var det mest tidskrävande steget i PDF-tillverkningen. Det finns ett skäl till att jag älskar eböcker: Det finns inga fasta sidor. Texten anpassar sig efter den skärm boken visas på.

När man sätter en bok för tryck däremot måste varje uppslag och varje sida granskas så där inte finns gluggiga rader, underliga avstavningar eller den typografiska styggelsen horungar, dvs att de tre-fyra sista orden i en mening hamnar ensamma högst upp på nästa sida.

Jag laddade hem den första automatiskt tillverkade PDF-versionen till min dator och öppnade den.

Eftersom man var rätt låst i valet av typsnitt och ordens placering på Booqlas förvalda titelsida hade jag tillverkat en svart/vit bild för titelsidan med det lite snoffsigare typsnittet Porcelain och en liten bild på bokens huvudperson. Jag lade bilden på en blank sida i verktyget.

Tips: man kan använda samma knep för titelsidan när man gör eboksfiler för att få lite roligare layout.

Så här blev titelsidan i tryckt skick:

titelsidan

Här är kapitel 1, tryckt och klart:

kap1

Det positiva: Satsytan i boken såg bra ut med tillräckliga marginaler. Textlängden resulterade i 224 sidor, vilket ger en gedigen pocketkänsla. De får inte vara för tunna, tycker jag.

Jag gillade också att varje kapitel började på ny sida. Kapitelrubriken var klassiskt placerad en bit ner på sidan (går att ändra). Jag hade ett par floroner ( *** ) mellan några stycken och de såg ut precis som jag tänkt.

Det negativa: Typsnittet för kapitelrubriker var inget jag skulle valt. Mikael på Booqla sade att det är fler mallar på gång med ett större urval av kapitelrubriktypsnitt. Jag försökte trösta mig med att bara någon promille av alla läsare är typografientusiaster och att det här är en mindre viktig detalj med ringa vikt för världshistorien.

I proffsigt satta böcker börjar nytt stycke alltid med indrag, utom kapitlets första stycke eller nytt stycke efter markerat extra avstånd. Mitt misstag. Jag hade glömt att ta bort Booqlas automatiska indrag i alla första kapitelstycken boken igenom. Det fanns också en del gluggiga rader där långa ord inte avstavats smart. Och horungar, fler än jag ville tänka på.

Nu kommer vi till haken med Booqla-metoden. Det går inte att ändra någonting direkt i PDF:n eftersom det är själva poängen med PDF.

Man måste alltså göra ändringarna där texten ligger i Booqlas verktyg och sedan spara utan att veta hur ändringarna kommer att se ut i PDF-filen. Ladda sen hem den nya PDF-versionen, öppna och se hur ändringen blev.

Jag inser att jag tycker det är meckigt för jag är van vid InDesign där bokinlagan man jobbar med är den PDF:n sedan sparas från. När man ändrar i InDesign ser man resultatet direkt.

Men har man aldrig satt en bok med en sådan typ av layoutprogram är det här inget man kommer att hänga upp sig på. Det är inte så att det är svårt att göra ändringar i Booqla, det tar bara sin tid om man vill ha ett proffsigt och typografiskt felfritt resultat.

Avstavningsändringar

Alla avstavningsprogram är baserade på engelskan och funkar dåligt för svenskans sammansatta ord. Det gör att man ibland får fyra-ordsrader med stora tomma avstånd mellan orden och det stör läsningen. I ordbehandlings- och layoutprogram kan man fixa gluggar manuellt, men eftersom Booqlas texthantering bygger på automatik måste man använda en annan metod.

Det finns en knapp i Booqlas textmeny där man enkelt kan lägga till fler ställen i långa sammansatta ord för att tillåta smartare avstavning för mindre gluggiga rader. En bra sak: Avstavningarna man lägger till gäller sedan hela boken, inte bara det kapitel man just befinner sig i.

Horungeseländet

Horungar i Booqla-sammanhang är lite som att spela Wack-a-mole där man bankar ner en i hålet bara för att se den sticka upp huvudet ur ett annat. Det är en tröst att man bara puttar på texten inom ett kapitel i taget. Man börjar alltså med kapitlets första horunge och tar bort den. Sen tar man hand om nästa. Det som har fixats tidigare i kapitlet påverkas inte av ändringar senare i kapitlet.

Det finns tre sätt att bli av med horungar i Booqla:

 • Öka/minska avståndet före Kapitelrubriken

Genom att lägga till eller ta bort en tom rad flyter texten i kapitlet om. Ibland försvinner horungen, ibland inte. Öka/minska mera. Ibland försvinner horungen, men man kan få nya längre fram i kapitlet.

 • Öka/minska radavståndet

Genom att justera radavståndet med ett par tiondelar kan man lägga till eller ta bort en rad över ett kapitel. Samma problem som med att ändra kapitelrubriksavsåndet: Ibland försvinner horungen, ibland inte. Ibland försvinner horungen men man får nya ett par sidor längre fram.

 • Lägg till/ta bort stycken i texten, dvs en radmatning

Om man gör två ändringar försvinner horungen garanterat. Inget hindrar dock att nya horungar dyker upp senare i kapitlet. Man får eliminera dem efterhand, en efter en.

Efter att svärande ha prövat de båda första metoderna med högst varierande resultat kom jag fram till att metod nummer tre var säkrast.

Jag lade till eller tog bort två radmatningar i stycken just före horungesmeningen. Man kan inte lägga till tomma rader för det ser helt fel ut. Man får antingen dra ihop tre stycken till ett, eller dela upp ett stycke i flera. Ibland räckte det med en ändring, men eftersom man måste göra om hela proceduren ändra-spara-ladda ner ny version-kolla varje gång ville jag vara säker.

Men när man väl har gjort den allra sista ändringen och laddat ner den senaste versionen har man en PDF-fil som vilket tryckeri som helst kan använda. Det är lite magiskt.

Kommer alla sättare att bli arbetslösa på grund av Booqla nu?

Nejdå.

Den som vill ha unik formgivning på sin bok kommer att välja professionella sättare även i fortsättningen. De är inte så dyra som folk tror.

Men för den som tänker sätta sin första bok själv är det här ett utmärkt hjälpmedel.

Uppdrag: Bokomslag till Frankenstein

frankie_banner

De här posterna är för dig som är intresserad av bokomslag. Tankegångar och skisser kring hur bokomslag blir till i min verkstad. Hoppas de kan vara till nytta

April 2015. Mikael Norrman på Booqla kontaktade mig för att formge omslaget till Frankenstein.

Bakgrund: När det börjar bli dags att trycka behöver man en PDF-fil. Boktjänstföretagen Booqla har utvecklat en tjänst där kunden själv gör tryckoriginal i PDF-format efter mallar. Man väljer bokstorlek och typsnitt. Marginaler och paginering är förinställt, men kan justeras. Manusets text hälls så att säga in i mallen man valt och det blir så många sidor som behövs. Det går sedan att beställa tryck i mindre eller större upplagor eller ta PDF-filen någon annanstans.

Men Booqla är känt för eböcker, inte tryck. De behövde en bok som provexempel för att sälja in tjänsten. De hade valt Frankenstein på engelska (upphovsrätten har löpt ut och vem som helst kan ge ut boken) och hade gjort inlagan med sin makalösa manick. Nu behövde de ett omslag.

Förarbete: Googlade Frankenstein i alla möjliga visuella former. Skissade. Boken skulle tryckas i storpocketformat och jag tänkte yngre målgrupp / stark grafisk illustration / skräckinspirerat typsnitt.

Version 1: Tog fram det japanska bläcket och penseln. Lade sedan till mer svart bakgrund i datorn.

frankie_sv  frankie_CMYK

Som avslutning testade jag ett par olika varianter av typsnitt. Så här blev det första utkastet:

Karloffweb

Jag var inte helt nöjd, så jag skickade bilden till min kloke bror.

”För mycket Karloff” sade han.

Bror hade rätt. Det här hade man sett förut. Tillbaka till ritbordet.

Version 2: Jag läste på om romanens innehåll och gick ifrån filmens svart/vita uttryck. Boken handlar i korthet om hur Doktor Frankenstein skapar varelsen och sedan blir förskräckt och försöker fly från sin skapelse. Varelsen/monstret å sin sida vill bli erkänd och älskad, men alla skyr honom. Frankensteins monster är ensam i världen. Den omgivande naturen är hård och utan misskund.

Nytt målgruppstänkande: klassikerläsare och studenter / stramt bildspråk / klassiskt typsnitt. Ett omslag som mera visar på innehållet än populäruppfattningen av Frankensteins monster.

Jag ville se monstret ensamt i ett tydligt landskap. Skissar kala kullar.

horizon

Blir inspirerad av landskapsmålare från 1930-talet som förenklade marken till mjuka former. Från det är steget till Art Deco inte långt:

1FrankieWebb

Det nya omslaget har inga Karloff-vibbar alls. Kloke bror godkänner illustrationen.

Kunden gillar omslaget. Alltid lika härlig känsla.

Och så här blev den tryckta boken. Matt omslag, storpocketformat, ca 220 sidor.

frankie_trycktWEBB

Obs! Lägg märke till vilken skillnad det är när bilden visas på en upplyst skärm och i det tryckta formatet. Det är samma färgnyanser. Tryckt upplevs alltid som mörkare. Det är viktigt när man gör omslag att känna till att mörka nyanser som ser bra ut på skärmen kan behöva ljusas upp en hel del för att inte den tryckta versionen ska bli alldeles för mörk.

Ofta behöver man göra både en och två versioner innan man hittar fram.

Jag tycker för det mesta att min första version inte håller. Det beror nästan alltid på att den liknar något jag sugit upp tidigare. Men jag verkar behöva få idé nummer 1 ur systemet innan jag kommer vidare.

En av mina lärare brukade säga:
Välj idé nummer 4, för den har ingen annan tänkt på

Det är ett av de bästa råd jag fått.