Kopieringsskydd DRM på ebok?

Många som lägger upp sina första eböcker funderar inte över kopieringsskyddet (DRM). Det verkar mycket tryggare att ha kopieringsskydd på eboksfilen än att vara utan, så man lägger till DRM hos distributören. Men det är inte riktigt så enkelt. Det kan vara bra att känna till vad kopieringsskyddet innebär, hur det funkar i praktiken och vilka begränsningarna är.

I en perfekt värld skulle det bara vara att sätta på ett kopieringsskydd på eboksfilen och ingen skulle någonsin kunna piratkopiera den. Nu lever vi inte i en perfekt värld och kopieringsskyddet har svagheter och sideffekter.

Här följer motargument mot att lägga till DRM (kopieringsskydd) via distributören. Var och en avgör vad som passar dem bäst i den här frågan.

Vaddå kopieringsskydd?


Det tar EN googling för att hitta instruktioner för hur man tar bort kopieringsskyddet DRM på en eboksfil. Det stoppar alltså inte en piratkopierare överhuvudtaget.

Vem kontrollerar kopieringsskyddet, du eller tillverkaren?


DRM kontrolleras av Adobe. Om din eboksåterförsäljare av okänd anledning glömmer förnya DRM-licensen med Adobe visas inte dina böcker i näthandeln tills kontraktet förnyats (Hej, Adlibris 2014). Som utgivare har du ingen som helst kontroll över att din DRM-försedda ebok plötsligt inte syns i nätbutiken. Om återförsäljaren dessutom missar att upplysa sina leverantörer (dig!) om saken kan du tappa veckor av intäkter. Boken dyker förstås upp igen när du tar bort DRM genom att ta bort krysset i rutan hos distributören.

Dina betalande fans gillar dina eböcker så mycket att de vill ha dem på flera appar


En betalande eboksköpare som vill  ha eboken på olika apparater utan uppkoppling sinsemellan eller skapa säkerhetskopia på sin hårddisk hindras av DRM. (Man kan vilja ha en säkerhetskopia utifall näthandeln eller distributören går i konkurs och eboken i annat fall försvinner) Eböcker äger man liksom strömmad musik bara licensen för att utnyttja och eftersom licensen är knuten till återförsäljaren upphör licensen om och när återförsäljaren slutar existera.

Det lär finnas en och annan säkerhetskopieinriktad eboksköpare som inte köper eböcker med DRM överhuvudtaget. Hur mycket sanning det ligger i ryktet vet jag däremot inte.

Att göra en säkerhetskopia av en eboksfil är en legal gråzon, men rent förnuftsmässigt kan jag inte se att någon skulle kunna bli åtalad för en enda orörd, ospridd statisk kopia av en ebok. Man kan inte fysiskt läsa två böcker samtidigt och därmed nyttjar man aldrig fler än den licens man redan betalat för. Men jag är blott en bloggare, inte IP-jurist så ta nu inte mitt ord för att det är ok att göra säkerhetskopior.

Till sist

Själv använder jag inte kopieringsskydd (DRM) på de eboksfiler jag säljer.

Som eboksläsare laddar jag heller inte hem filer från piratsajter överhuvudtaget. Jag köper bara eböcker från etablerade, välkända näthandlare som jag vågar lämna mina bankkortsuppgifter till. Jag tror inte jag är unik på något sätt.

Här är vad jag känner om det hela.

Pirathysterin i Sverige är oerhört överdriven. Inga filmbolag har gått i konken, tvärtom. Inte datorspelstillverkarna heller. Böcker är sannerligen inte det hetaste en pirat är ute efter. Är du inte en jättekänd författare är risken inte stor att någon systematiskt börjar sprida din bok.

Om du hittar din ebok på någon skum boksajt du aldrig hört talas om rör det sig i de flesta fall om phisingsajter som är ute efter bokköparnas kontouppgifter, inte tjäna några futtiga spänn på din stulna eboksfil. Kom ihåg att de flesta eboksköpare bara handlar på sajter de känner sig trygga med. Sluta oroa dig för SuperCheapWorldEbooks.ru.

Även om du hittar filen på en torrentsajt betyder det inte det automatiskt att de flesta läsare nu hellre kommer att ladda ner filen från piratsajten än att betala för sig. Bry dig om de ebokälskare som betalar och odla dem istället för att ägna tid åt några få som inte är beredda att köpa.

Även när man ser att boken blivit nedladdad betyder det inte att någon faktiskt läst den. Vi snackar eböcker. Min Kindle är full av eböcker jag laddat hem vid gratiserbjudanden och reor men eftersom jag inte ser filerna längre har jag glömt vad jag har i eboksbiblioteket. Därför fortsätter jag att köpa ännu fler eböcker på ett helt annat sätt än jag köper tryckta böcker.

Lycka till med din eboksutgivning och gör vad du tror är bäst vad det gäller DRM.

© Tina Back 2017

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Vilket bokformat är bäst?

800px-A_tower_of_used_books_-_8443© Jorge Royan / http://www.royan.com.ar, via Wikimedia Commons

Det här är en fråga med ett självklart svar: Det bästa bokformatet är det läsaren vill ha. Det är också sant att ju fler format boken finns i, ju större chans att någon köper. Nu är det inte kostnadsfritt att lägga upp en bok som inbunden, pocket, pod, ebok och ljudbok. Vilka format ska man satsa på som indieutgivare?

Det beror på. Bilderböcker för barn vill de flesta ha i inbundet format. Erotik säljer bäst som ebok. Deckare säljs i störst volym som pocket. För utgivaren brukar vinstmarginalen vara störst på eböcker och inbundet.

Stora förlag samarbetar med de fysiska handlarna och släpper normalt den dyrare inbundna upplagan först och om det ger tillfredställande försäljningsresultat släpper man sedan boken i det mer populära och plånboksvänliga pocketformatet.

Alla parter i den traditionella tryckbokskedjan tjänar mest på inbundna böcker och därför kör man på i invanda spår. Även när det står klar att man kunde sälja tusentals pocket genast låter man medvetet den inbundna boken få sin egentid.

Det måste fungera eftersom metoden fortgår, men det måste också finnas många fall när det inbundna formatet kostar mer än den smakar. Någon skulle köpt boken som pocket direkt, men eftersom det rör sig om ett halvår-ett år tills pocketsläppet har personen glömt boken när den väl kommer ut i läsarens rätta format.

Som egen utgivare och mikroförlag är man delvis i en annan sits. Man siktar på att gå med vinst. Beroende på bokens genre kanske inte inbundet är en bra idé överhuvudtaget. Standardpocket som pod tjänar man ingenting på, där är storpocket det enda ekonomiskt vettiga alternativet. Ljudbok har en viss tillverkningskostnad, men är det snabbast växande boksegmentet. Både ljudbok och ebok är en engångskostnad produktionsmässigt. När filerna är färdiga tar lagret aldrig slut.

Gör alltid en ebok – det billigaste alternativet. Se till att eboken finns tillgänglig på biblioteken. Eboken kostar så lite i förhållande till hur långt den kan spridas och hur länge.

Om din budget är begränsad, välj sedan ett tryckt format. Välj format efter vilken typ av bok du ger ut. Vad föredrar majoriteten av läsarna? Inbundet är inte alltid självklart. Å andra sidan, kommer du att sälja tillräckligt många fler ex av pocket för att ta igen marginalen du skulle haft vid försäljning av inbundet? Är ditt mål försäljning eller att nå ut maximalt?

Om boken är av en typ som går bra som ljudbok, gör en ljudbok om du har råd och kan nå ut genom näthandlare och prenumerationstjänster som Storytel.

Ge ut boken i ett digitalt och ett tryckt format. Om inte genast, så på sikt. Tryckboksepoken är över. Begränsa dig inte till de fysiska bokhyllorna av gammal vana.

 

Save

Save

Min bok är piratkopierad! – Vad kan man göra?

pirate-flag-304829_1280Det finns en utbredd oro bland författare och egenutgivare att deras böcker ska bli piratkopierade, men har du inte skrivit Game of Thrones är det i de allra flesta fall en gravt överdriven hotbild och den eventuella ekonomiska förlusten är försumbar. Och det går att göra något åt saken.

Vem laddar hem piratkopierade böcker?

Först det första, en perpektivjustering. De flesta som laddar hem piratkopierat material är folk som vill se tv-serier samtidigt som de sänds i originallandet. Nästa åtråvärda område av piratgods är datorspel. Efter det följer musik, ett område där illegala nedladdningar minskat betydligt sedan det blev möjligt att köpa enstaka sånger till överkomligt pris. Sedan följer annat digitalt material. Böcker hamnar långt ner på listan över heta filer och skrupellösa, tjuvaktiga bokmalar som föredrar att läsa på svenska är jämförelsevis fåtaliga, åtminstone globalt sett.

Bara för att boken finns tillgänglig på en piratsajt betyder det inte att horder av piratkopierare laddar hem den. Och bara för att boken laddas ner finns det inget som säger att den blir läst.

Även om boken mot all förmodan skulle läsas från i piratkopierad fil tillhör denna moraliskt slappa och klåfingriga bokmal gruppen som aldrig skulle betalat för boken ändå. Hur otrevligt det än är att hitta sin bok på en piratsajt betyder det alltså inte med absolut säkerhet att genomsnittsförfattaren förlorar enorma inkomster.

För det andra, de flesta webbsajter som ser ut att sälja din piratkopierade bok är phisingsajter. Din bok är bara bete på kroken för att lura folk att ge ut sina kontokortsuppgifter. Att försöka få kontakt med torrent- och phisingsajter för att ta ner upphovsrättsskyddat material är i de allra flesta fall dömt att misslyckas. Det finns ett effektivare sätt.

Ta bort piratlänkar

Kontakta de stora sökmotorföretagen som Google (info på svenska!) och Bing (engelska!) och be dem sluta länka till din bok på namngivna piratsajter och hos fejknäthandlare.

För att ärendet ska behandlas behöver man inkludera information som bevisar att man är upphovsmannen och innehar rättigheterna till verket. Man måste repetera de här uppgifterna för varje länkning man vill eliminera.

Nya kopior kommer att fortsätta dyka upp på nya sajter. Sätt upp Google Alert så får du reda på när boken dyker upp på något nytt ställe. Sen är det bara att kontakta Google, Bing & Co på nytt…

Har du något att berätta om piratkopiering eller undrar över något, hör av dig i kommentarsfältet.

© Tina Back 2016

 

Ladda upp en ebok på Amazon.com

amazon

Med digitala böcker och PoD kan man nå större marknader. Även den som skriver på stamfolksspråket svenska kan med hjälp av internationella distributörer lätt nå de cirka 500 000 svenskar som bor utomlands. Så här gör man.

Det är inte särskilt mycket krångligare att ladda upp en ebok till försäljning på Amazon än att ladda upp samma bok hos svenska distributörerna Elib eller Publit.

Den som vill kan givetvis sälja sina pappersböcker genom olika POD-företag hos Amazon också, men det är en annan bloggpost. Följande gäller eböcker.

Man behöver ha detta färdigt innan man börjar:

 • En eboksfil i Amazons mobi-format (inte epub som överallt annars)
 • En omslagsbild (.jpg eller .gif), högupplöst 300dpi, (1 563 pixlar bred x 2 500 pixlar hög rekommenderas på Amazon KDPs hemsida, men så länge bilden är minst 1 000 pixlar bred brukar det inte bli några protester vid uppladdningen)
 • ISBN för för mobi-formatet (Kungliga Biblioteket vill ha ett isbn per bokformat; ljud-, epub, mobi, pocket, inbundet etc.)

Amazon kräver f ö inte ISBN, de katalogiserar böcker efter det egna ASIN-numret istället. Men eftersom ISBN är gratis i Sverige finns det ingen anledning att inte använda ett. Ens bokutgivning ser snygg och välorganiserad ut i LIBRIS-registret om inte annat ☺

Tidigare krävdes att man skaffade ett amerikanskt EIN-skattenummer för att undvika dubbelbeskattning, men efter ett nytt internationellt skatteavtal (FATCA) 2015 är det inte längre nödvändigt för svenskar

Öppna ett utgivarkonto hos Amazon

Bokutgivningsavdelningen hos Amazon heter Kindle Direct Publishing (KDP). Man kan också hitta dit genom att gå till Amazon.com och skrolla längst ner på landningssidan. Under Make Money with Us (tjäna pengar med oss ☺ ) finns länken Self-publish with Us. Klicka och man hamnar hos KDP.

kindleRegistrera ett kostnadsfritt konto. Webbsajten för att göra detta är ren och enkel och det är svårt att gå vilse. Man registrerar namn, eventuellt firmanamn, adress och liknande. För skatt och annat kul: Har du företag anger du ditt svenska organisationsnummer. Skatteinformationen du anger gör att Amazon kan visa amerikanska skatteverket IRS vart skattepliktiga inkomster tar vägen och att/var de beskattas. Försäljning i länder där det finns moms (VAT) sköter Amazon genom automatiska påslag på det butikspris du angett. Företaget betalar också in momsen till de olika ländernas skatteverk. Utgivaren (du) betalar vanlig inkomstskatt på vinsten i det land utgivaren är skriven förutsatt att hemlandet har ett skatteavtal med USA. (Vilket Sverige har, men jag är definitivt inte en skatteexpert så kontakta Skatteverket för mer information.)

Man behöver ange ett kontonummer så att Amazon kan sätta in försäljningsinkomsterna direkt. (För den som är försiktig med att ge ut kontoinformation: Hittills har jag inte hört något om att Amazon skulle missbrukat förtroendet genom att dela kontoinformationen med någon annan part. Det finns skäl till att Amazon har störst förtroende bland kunder i de årliga konsumentundersökningarna i USA. Det går även att få utbetalningar genom check men de är så dyra att lösa in att det knappast lönar sig.)

Först när kontoregistreringen är avklarad kan man gå vidare till  Bookshelf (bokhylla) för att registrera eboken och ladda upp den.

Eboksuppladdning till Amazon

Under Bookshelf, klicka på ‘Add New Title’ för att registrera eboken.

Överst på sidan finns en blå ruta som erbjuder säljprogrammet KDP Select. Det är ett 3-månaders program där man mot att man säljer enbart hos Amazon under den löpande perioden får möjlighet att köra en gratiskampanj och ge bort böcker under 5 dagar. Man kan gå med i och ut ur KDP Select som man vill i 3-månaders intervaller. KDP-select gör även boken tillgänglig att låna (mot viss ersättning) i den populära prenumerationstjänsten Kindle Unlimited.

1. Enter Your Book Details

Fyll i bokens information

Book name: Fyll i bokens titel.
Subtitel: Fyll eventuell undertitel (referenser till andra böcker och författare kan få boken refuserad) Skäl till att ha en bra undertitel finns att läsa om här.
Publisher: (Valfritt) Antingen företagsnamnet eller det egna namnet. Amazon kräver inte att boken har ISBN, utan kommer att förse boken med ett eget ID-nr kallat ASIN hur som helst.

Om det behövs, fyll i info om serie och upplaga.

Description: Här klistrar man in bokens ‘baksidestext’. Om boken är på svenska ska beskrivningen också vara det.
Book contributors: Namn på författare och andra medarbetare. Välj roller som författare (author), illustratör osv.
Language: Välj bokens språk från listan. Svenska finns som alternativ.
Publishing date: Publiceringsdatum. Välj dagens. Mobi räknas som ett eget format, därav eget publiceringsdatum.
ISBN: (Valfritt) Eftersom ISBN är kostnadsfria i Sverige kan man lika gärna använda dem. Mobi är dock ett eget format. Man kan alltså inte återanvända det ISBN man använt för epubfilen.

2. Verify Your Publishing Rights

Bekräfta rättigheterna

Publishing rights: Kryssa i att man innehar rättigheterna att publicera boken.

3. Target Your Book to Customers

Målgruppsanpassa din bok

Välj 2 huvudkategorier (genrer). Om du är osäker, sök efter böcker i liknande ämnesområden och kolla vilka genrer de är registrerade som. Det här är en läsarhjälp som inte ska underskattas. Om du väljer fel kan du alltid ändra sedan. Amazon lägger sedan till underkategorier baserat på dina keywords (se nedan) och bokens metadata. Dessa avgör sedan hur högt upp boken hamnar i sökalgoritmerna. Det finns inga svenska genrer att välja mellan än, utan välj närmaste engelska motsvarighet.
Search keywords: Lägg in 7 sökord man tror intresserade läsare skulle använda. Jag har lagt in svenska sökord för min svenska bok och engelska för sökord de engelskspråkiga böckerna.

Mer om kategorier och sökordens underbara värld här.

4. Select Your Book Release Option

Välj lanseringsform

Välj om du vill publicera nu eller låta boken bli tillgänglig för förköp.

5. Upload or Create a Book Cover

Ladda upp bokomslaget

Upload Book Cover: Ladda upp en högupplöst (300 dpi) omslagsbild, 1563×2500  pixlar hög för bäst resultat. Den här omslagsbilden är den som visas i Amazons nätbutik. Eboken brukar även ha en inkluderad omslagsbild i lägre upplösning vilket är det omslag som syns på platta och app.

6. Upload Your Book File

  Ladda upp din epoksfil

Ladda eboksfilen. Välj om du vill ha DRM (kopieringsskydd) eller ej. Amazons kunder föredrar definitivt böcker utan kopieringsskydd för att kunna läsa boken de köpt på sina olika plattor och appar, inte bara på den de laddar ner till. Piratkopiering är f ö knappast något man behöver oroa sig för innan man hamnat på New York Times bestsellerlistor – om ens då.

Om de olika eboksformaten

Sverige, de flesta andra länder och återförsäljare världen över har eboksformatet epub som standard. Amazon har ett eget eboksformat kallat mobi. Man kan tycka vad man vill om detta men faktum kvarstår: Kindle-plattor läser endast mobi-filer. Amazon säljer enorma mängder eböcker i mobiformat till Kindleägare och folk med en Kindle läsapp på dator, padda, tablett eller mobil.

Amazon KDP har till skillnad från andra distributörer ett mycket tolerant uppladdningsprogram. Teoretiskt sett är det möjligt att förutom mobi-filer även ladda upp eboksfiler i följande format: Word (doc eller docx), HTML, EPUB, RTF, TXT och Adobe PDF.

GÖR INTE DET!!!

Slutresultatet kan se ut hur som helst. I bästa fall ger skräpfilerna returnerade eböcker och en mängd 1-stjärniga recensioner som inte kommer att främja försäljningen över huvud taget. Ladda framför allt inte upp PDF-filer som är det format som är sämst lämpat för omflödningsbara eböcker. (Nördig som man är, provade jag för skojs skull att ladda upp en PDF med bilder och resultatet var en bok där text och bild låg ovanpå vartannat i en enda röra).

Kort om ebokskonvertering

Epub och mobi är närbesläktade. Den största skillnaden är hur omslaget hanteras inuti eboksfilen. Idag finns betaltjänster som svenska Booqla och eboksprogram som prisvärda Jutoh som tillverkar mobi direkt. Sigil är ett bra gratisprogram, men där måste man importera varje kapitel för sig, hela manuset funkar inte om man vill ha klickbara kapitel. Sigil gör endast epub, så du behöver sedan konvertera epub-filen till mobi.

Calibre är ett känt gratisalternativ för olika typer av filkonvertering.

Man kan även ladda ner Amazons egna Kindlegen och med lite teknisk flit göra en egen hemmagjord mobi efter alla konstens regler.

6. Upload Your Book File

Kolla den uppladdade eboken

När man laddat upp sin mobi-fil är det bäst att kika på den. Klicka på Preview Book (förhandsgranska boken). Kindle Previewer låter en se ‘ungefär’ hur eboken ser ut på de olika Kindle-modellerna.

Skälet till att mobifilerna blir större än epubfilerna är att Amazon gör en version för alla de äldre Kindle-modeller så att man som kund inte behöver köpa en ny läsplatta varje gång företaget släpper en ny version.

Den som tänker göra många mobifiler kan ladda hem Amazons Kindle Previewer till sin dator.

Om du behöver korrigera texten efter att ha upptäckt fel är det bara att göra en ny mobifil och ladda upp den när som helst, hur många gånger som helst och utan kostnad.

Mobifiler får en automatisk provläsningsfil i butiksfönstret som intresserade köpare kan ladda ner, ett genialiskt säljknep för att få nöjda kunder. ‘Look inside’ är en annan automatisk fördel, där man som köpare kan kika på bokens början.

Välj alternativet ‘Save and continue’ (spara och fortsätt) och gå vidare till prissättning och copyright under nästa flik.

Rättigheter och royaltynivå

8. Verify Your Publishing Territories

Bekräfta publiceringsregioner

Kryssa Worldwide om du innehar all copyright, annars specificera. Det handlar om var du har rättigheterna att sälja boken.

9. Set Your Pricing and Royalty

Sätt pris och välj royaltynivå

Choose your Royalty: Välj din ersättingsnivå, 35% eller 70%.

Utgivaren sätter butikpris, inte f-pris som i Sverige. VAT (moms) läggs till för de olika regionerna automatiskt. Amazon har dock ett minimipris på 0.99 dollar per bok. Om man håller priset mellan 2.99-9.99 dollar ligger royalty-nivån på 70% till utgivaren (vissa regioner har dock speciella krav för att få ta del av 70%-nivån). Alla andra priser resulterar i 35%-royalty till utgivaren.

Prisättning

Fyll i priset i rutan/rutorna.

Kolla vad böcker i din genre brukar kosta och sätt priset därefter. Billigt säljer inte alltid bäst. 0.99 dollar är t ex ‘normalpriset’ för noveller (short story), men ger numera en skräpstämpel för romaner, utom vid tidsbestämd rea.

Kortromaner (novella, 15 000-45 000 ord) brukar kosta 1.99-2.99 dollar. Romaner (novel, 50 000+ ord) ligger oftast mellan 3.99-6.99 dollar. Observera att detta är gängse egenutgivningspriser (2016) som enligt de forum jag hängt på ger mest utdelning i form av sålda ex/inkomst. De stora förlagen håller generellt högre priser och har sedan höjningen tappat nästan 20% av försäljningen.

Man kan välja att ha samma pris för hela Amazonimperiet, eller anpassa priset efter marknad. Böcker kostar t ex betydligt mindre i Indien, så om man vill sälja en engelskspråkig bok där bör man anpassa priset till lokal nivå.

Som svensk utgivare kan det vara bra att tänka på att man i hög grad vänder sig till utlandssvenskar som är vana vid Amazon-nivå på ebokspriserna

Ett svenskt normalpris på en ebok kan upplevas som högt.

Exprimentera! Man kan ändra priset när man vill och hur ofta man vill. Det kan ta upp till 24 tim innan det nya priset registrerats överallt.

10. Kindle MatchBook

Kindle Matchbook är ett program där en köpare av ens pappersbok även får eboksversionen gratis eller till starkt reducerat pris. Kryssas i om man är intresserad av att delta med sin POD-bok.

11. Kindle Book Lending

Kindle Book Lending är ett program där kindleägare kan låna ut en bok till en annan kindleägare i 2 veckor. Precis som med bibliotekshanteringen utgår en liten ersättning till utgivaren. Kryssas i om man är intresserad av att deltaga.

Till sist

Kryssa i ‘Heder och samvete’ rutan längst ner (att man har rättigheterna till boken, godkänner användarvillkoren samt att innehållet följer Amazons regler’).

Tryck på publiceringsknappen. Inom 24 timmar kan du kalla dig internationell författare/förläggare. Grattis.

Royalty-utbetalningar och försäljningsrapporter

Eventuella royalty-utbetalningar och försäljningrapporter skickas ut per emejl varje månad. Man kan kolla sin försäljning dagligen och stundligen om man så önskar genom att logga in.

Support

Vid problem eller förfrågningar brukar man få svar inom 12 timmar. Ett av våra bokprojekt mådde till t ex bra av att ha en längre provläsningsfil, så vi bad Amazon att öka dess innehåll. Det var fixat inom 12 timmar.

Flera internationella eboksdistributörer

Som avslutning vill jag gärna passa på att slå ett slag för iBooks, Kobo Writing Life och Smashwords som också säljer på internationell skala. Skapa ett konto hos dem. Alla tar epubformatet. Smashwords är den distributör som låter dig nå flest näthandlare, inklusive Apples iBookstore, mot en kommission på 10% per såld bok.

På sedvanligt Applemanér kan man bara ladda upp direkt hos iBooks om man äger Apple-produkter.

Lycka till!

 

Copyright © 2016 Tina Back

Save

Storlek på eboksomslag – hur många pixlar?

eboksomslag

Skärmarnas upplösning har förbättrats. I eboksomslagens forntid, 2011 eller så, var det 600×800 pixlar som gällde överallt. 600×800 pixlar täcker inte ens en fjärdedel av en ipad-skärm idag, så omslaget för din ebok bör definitivt ha flera pixlar. Bilden ska ha webbupplösning, ca 72dpi och bilden ska vara sparad som antingen .jpg eller .gif.

Omslaget är alltså den omslagsbild man inkluderar i eboksfilen och som syns på läsarens platta eller mobil. Inte den separata omslagsbild man brukar ladda upp hos distributörerna och som ofta ska vara högupplöst för att se extra snygg och behovsframkallande ut när någon klickar på den hos näthandlaren.

Det finns ingen allenarådande exakt standardstorlek för eboksomslag, utan tre gällande rekommendationer beroende på vilken typ av skärm eboken ska läsas på. Som utgivare kan man egentligen bara bara gissa om fler kommer att läsa på mobilen (mer avlångt format) än på padda eller tablett (bredare format).

Vilken storlek man väljer beror också på om man tillverkar eboken själv (fritt fram) eller om man använder sig av en tjänst som anger hur många pixlar de vill ha.

Eller vad man tycker ser snyggast ut.

Det måste inte vara en av rekommenderade storlekarna heller, men för att vara säker på att omslagsbilden syns med maximal effekt, gör den alltid minst 1563×2500 pixlar. Om du väljer andra storlekar, se till att proportionerna bredd/höjd är ungefär som på bilden ovan.

Sammanfattning:

 • Ebokens omslagsbild ska vara i webbupplösning, ca 72dpi
 • Bildens filformat ska vara antingen .jpg eller .gif
 • Rekommenderade bildstorlekar är 1563x2500px, 1667x2500px eller 1875x2500px

© Tina Back 2016

 

Hur man använder en smart undertitel och sökord för att sälja fler böcker

 

seo-1144323__180Det här är en framtidsartikel. Om 5-7 år kommer de svenska näthandlarna förhoppningsvis ha vaknat och det har blivit självklart att leta böcker med hjälp av sökord.

Idag kan man på Sveriges största näthandel bara söka efter titel, författare, kategori, ISBN, format, förlag eller språk. Ett torftigt urval som gynnar redan kända författarnamn, titlar som synts i media och större förlag på bekostnad av smalare böcker som kanske egentligen passat läsarens individuella smak bättre – om läsaren kunnat söka på något så självklart som ord som beskriver innehållet.

När man försöker skriva in flera ord för att bättre ringa in vad man ungefär är ute efter på Adlibris får man uppmaningen att använda färre, mer generella ord. Få, generella ord gör urvalet större och precisionen mindre. Istället för att få ett snävare, bättre anpassat urval av böcker får man ett bredare och sämre. Det blir helt enkelt svårare som kund att hitta den typ av bok man söker.

I svenska nätbokhandlar 2016 går det fortfarande inte att söka efter böcker med ord som beskriver innehållet man är intresserad av att läsa.

De absurda är att man som utgivare/förlag redan lägger med sökord när man registrerar en ny bok i olika register. I eböcker kan man t o m inkludera sökord i epubfilens metadata så boken enklare kan hittas av olika sökmotorer.

Datan finns tillgänglig, men bristande teknisk kompetens och vilja gör att näthandlarna inte drar nytta av den.

Ett nätföretag framför andra har utvecklat sökalgoritmer på ett sådant sätt att det hjälper både läsare att lättare hitta just de böcker de vill läsa och utgivare att lättare hitta läsare som gillar de typer av böcker man ger ut. Nätföretaget visar också ett urval av andra böcker läsare som du köpt. Det här företaget säljer mest böcker av alla.

Man skulle kunna tro att svenska näthandlare skulle vara intresserade av att följa exemplet för att sälja fler böcker.  Men det finns idag inga tecken på att någon bland de svenska nätbokhandlarna ens tänkt på att leasa eller skapa sökalgoritmer och bygga ut kategorisystemen och sortimentsorteringen för att hjälpa kunderna och på så sätt öka försäljningen.

Men varför vänta på dem? Den här artikeln visar hur man använder sig av bl a sökord för att göra sin bok så synlig som möjlig för så många intresserade läsare som möjligt på Amazon. På sikt kan man använda sig av samma tänk för svenska nätbokhandlar om några år eller fem.

Med hjälp av Amazons system av undertitel, kategorier och 7 sökord kan man förbättra sin eboks möjligheter hamna på första sidan när någon söker efter en liknande bok. Och har man även en tryckt eller POD-bok med samma titel så får den draghjälp av ebokens mer utvecklade kategorisystem.

Amazon är ett fantastiskt företag när det gäller att underlätta försäljning av böcker. Det beror i hög grad på att varje bok görs sökbar efter olika kriterier. Som kund kan man t ex knappa in ‘oblodig, deckare, 1800-tal, San Francisco’ och få upp ett nätt litet urval av böcker som uppfyller sökorden.

Vill man sälja en bok via Amazon är det därför viktigt att hamna högt upp i sökurvalen, helst på förstasidan och inte på sida nummer arton. Man kan förbättra bokens möjligheter genom att ha en beskrivande undertitel, välja rätt kategorier och ange de 7 bästa sökorden.

Jag kommer att använda Carl-Johan Forssén Ehrlins and Irina Maununens succé The Rabbit Who Wants To Fall Asleep: A New Way Of Getting Children To Sleep som exempel, för de har verkligen använt sig av alla tre metoderna och lyckats utomordentligt.

Undertitel

Att använda sig av en undertitel som förtydligar bokens innehåll till fakta- eller självhjälpsböcker är vanligt. Men även andra böcker kan använda sig av samma knep för att få läsare att hitta boken.

Ehrlins och Maununens godnattsaga har undertiteln Ett nytt sätt att få barn att sova. När föräldrar med sömnbrist knackar in något i stil med ‘få barn att SOVA‘ på Amazon kommer kaninboken att dyka upp bland andra böcker som handlar om att få barn att sova. 

Jag provade att söka på ‘getting children to sleep‘ och fick upp ett urval på 596 böcker. Eftersom kaninboken är en bästsäljare vid det här laget ligger den på första plats när det här skrivs.

Om man inte redan säljer som smör är knepet att använda en undertitel som beskriver innehållet och är en ordföljd folk skulle använda när de letar efter precis det där området. Bäst är att få upp ett snävt urval där boken har en chans att hamna högt utan att nödvändigtvis ha sålt ett enda ex. Man kan prova sig fram och fila på undertiteln tills man får en så bra sökurvalsposition som möjligt.

Kategorier och sökord (keywords)

Man väljer sedan 2 huvudkategorier för sin bok. Kategorier finns i flera nivåer. Ju längre ner i nivåerna man kommer ju mindre blir urvalet av böcker och ju högre på urvalslistan kan man hamna med sin bok. De allra snävaste urvalen kan man inte nå själv.

Amazon kategoriserar istället boken enligt hemliga formler som delvis baseras på de 7 sökord (keywords) man anger när man registrerar boken. Man kan ändra keywords när man vill.

Kategorivägarna hittar man under bokens Product Details om man skrollar ner en bit. Se kaninbokens produktdetaljer från den 18 aug 2015 på bilden nedan.

Amazon Bestsellers Rank är en ständigt uppdaterad lista som visar hur ens bok rankas försäljningsmässigt. Första raden, #1 in Books, behöver man både skicklighet och tur för att få till 🙂

topplista_product_details

Men för de andra två kan man förbättra sin boks ranking genom att testa olika subgenrer och sökord.

Bokens första genre är kategoriserad:

Books > Children’s Books > Growing Up & Facts of Life > Family Life > Sleep

Jag testade kategori-alternativen på mitt Amazon KDP konto. Som utgivare kan man välja Fiction>Juvenile Fiction> vilket gör att boken sedan sorteras under Children’s Books. Under Juvenile Fiction kan man välja undernivån Family. Men det är så långt ner man kommer med kategorierna i det här fallet.

Om man söker på Books > Children’s Books >Family får man ett urval på 155 694 böcker.

Growing Up & Facts of Life och Sleep är Amazons egna kategorier.

En kvalificerade gissning är att några av Ehrlins sökord är rabbit, sleep, go to sleep, children och bed-time.

 • Om man söker på Books > Children’s Books > Growing Up & Facts of Life > får man ett urval på 175 böcker.
 • Books > Children’s Books > Growing Up & Facts of Life > Family Life > ger ett urval på 75 böcker.
 • Books > Children’s Books > Growing Up & Facts of Life > Family Life > Sleep ger ett urval på 5 böcker.

Det är betydligt lättare att synas bland 5 stycken andra böcker än bland 155 694, så det är viktigt att kategorisera sin bok rätt. Inte bara med kategorinivåerna, utan också med sökorden, som är vad Amazon sedan använder för att nå ytterligare snävare nivåer där kunderna lättare hittar rätt bok inom området de söker. Och ju mer rätt en bok är för köparen, ju nöjdare kund.

Books > Children’s Books > Growing Up & Facts of Life > Family Life > Sleep är alltså en av sökvägarna för den kund som är intresserad av barnböcker om hur man får barn att sova.

Sökväg 2, Books > Children’s Books > Animals > Rabbits,  är mer för den som är intresserad av barnböcker om kaniner. Här ligger kaninboken på 11:e plats. Det finns många kaninböcker. Före vårt exempel kommer andra kaninböcker som sålt i flera ex totalt (När det här skrivs klättrar The Rabbit Who Wants To Fall Asleep: A New Way Of Getting Children To Sleep snabbt i rankningen och kommer säker att gå om flertalet av de tio som ligger före).

Här är Product Details för samma bok 2 timmar senare. Notera förändringen i rankning och sökvägar. Boken har fallit från #1 till #65. Kaninboken finns i fler sökvalsvarianter och en ny har seglat upp som bäst säljande sökväg. När man anger rätt typ av sökord gör man det möjligt för boken att fastna i söknäten på flera sätt.

Listplatserna uppdateras varje timma. Det kan bli en drog att kolla hur ens bok rankas dygnet runt.

topplista_product_details2

Hur tar man reda på vilka sökord som är aktuella?

Fantasy har en rad sub-genrer och stor konkurrens. Subgenren Sword and Sorcery kan man t ex inte nå genom de kategori-val man själv gör. Om man nu har skrivit en fantasy av just typen Sword and Sorcery och vill försöka få den så högt rankad som möjligt kollar man först in bästsäljarna i subgenren Sword and Sorcery och deras Product Details och ser hur böckerna kategoriserats. Sedan prövar man sig fram själv med sub-genre och sökord. Enligt rykten i egenutgivningskretsar är tricket att ha med ordet ‘sword’ bland sökorden för att hamna i just Sword and Sorcery subkategorin. Men Amazon finjusterar och ändrar hela tiden, så det är möjligt att det ryktet vid det här laget är helt inaktuellt.

Sammanfattningsvis är målet med undertitel, kategorier och sökord på Amazon och i andra nätbutiker att öka chanserna att ens bok hamnar i ett mindre urval där den har en större chans att synas för en läsare på jakt efter just den typen av bok. Ju mer specificerat i kategorinivåerna bland allt färre böcker, ju större chans att din bok hamnar på de första 2 sökurvalssidorna.

Samtidigt gör man sig en björntjänst om man väljer undertitel, kategorier och sökord som inte stämmer med bokens innehåll. Läsarrecensenterna blir inte förtjusta och då tankar rankingen direkt.

Den dag de svenska näthandlarna får tummen ur blir undertitel, sökord och kategorier viktiga också för svenska böcker. Inget hindrar att du redan nu lägger in den här metadatan när du registrerar din ebok hos Elib eller Publit och din tryckta bok hos Bokinfo. Faktum är att du redan bör använda sökordsteknik, säger författaren Holger Wästlund:

I väntan på att de svenska nätbokhandlarna ska vakna (vilket alltså kan ta flera år) kan man använda samma SEO-teknik för att eventuella läsare ska kunna hitta en e-bok eller fysisk bok på Google. Jag har t.ex. skrivit en bok som heter ”Bli professionell festfixare”. Jag har jobbat på samma sätt med titel och sökord när jag skrivit om boken på olika ställen – på min hemsida, på artikelsidor, i blogginlägg etc. När någon går in på Google och skriver ”Bli professionell festfixare” som sökord så handlar många träffar på Google’s första sida om min bok på ett eller annat sätt. En skillnad mellan Google och Amazon är att konkurrensen är så enormt mycket större på Google så det är mycket lättare att bli ”hittad” på Amazon och det skulle naturligtvis vara ännu lättare att bli hittad på Adlibris eller Bokus om de hade liknande sökfunktion eftersom de är ännu mindre än Amazon.

Tänk vad mycket enklare allt vore om svenska näthandlare ville sälja fler böcker…

Mer om svensk näthandels tekniska begränsningar här

© Tina Back 2016

Hur jag slutade drömma och började publicera

golden-gate-bridge-in-san-francisco-725x544

San Francisco 2011

Jag hade just skrivit klart det första utkastet av min tredje roman. Till skillnad från de två första som aldrig kommer att lämna skrivbordslådan tyckte jag att jag åstadkommit något som höll för ge ut.

Tillsammans med en vän hade jag försökt sälja in ett barnboksmanus med illustrationer till amerikanska förlag tidigare och hade ett hum om vad jag borde gör härnäst: Hitta en agent som ville signa mig och mitt outgivna mästerverk.

De största förlagen i USA kan man inte skicka in sitt manus direkt till. De tar bara emot manus inskickade av agenter ( – inte hela sanningen, men vad jag visste just då – ). Agenterna fungerar som obetalda lektörer. Mindre förlag går det ofta bra att skicka direkt till, men man ska alltid kolla på förlagets webbplats.

För barnboksmanuset hade vi valt förlag som inte krävde agent eftersom vi båda tyckte det var slöseri med tid. Mitt romanmanus passade däremot för några av de större förlagen i genren, så det var bara att ge sig ut på agentjakt.

Jag googlade ‘query an agent‘. Listan med tips på hur man formulerar det perfekta följebrevet till en agent var lång. Kloka och erfarna Jane Friedman har en bra genomgång för allting litterär agent i USA för den som är intresserad.

Under sökandet efter agent-info hamnade jag också på några bloggar där agenter offentligt dissade gröna författares följebrev. Det värsta var kommentarerna där författar-wannabes hejade på dissandet som en flock hyenor i hopp om att imponera på agenten.

Men googlandets skyddsänglar var med mig och på mystiska vägar hamnade jag på Joe Konraths A Newbies Guide to Publishing. Det var första gången jag hörde talas om egenutgivning.

Internet hade hänt. Eböcker hade hänt. Amazon hade hänt. Det var en ny värld med nya villkor för författare.

 • Man behövde inte en agent.
 • Man behövde inte ett förlag
 • Man kunde skriva sin bok, publicera den och kamma hem huvuddelen av förtjänsten

Det här slog ner som en bomb i min bokliga världsbild. Allt jag trodde jag kunde om bokbranschen var med ens förlegat och i förändring.

I det ögonblicket slutade jag vänta på att bli godkänd för förlagspublicering och började planera utgivningen av min nästa bok.

Och så har det fortsatt sen dess. Jag ger ut böcker; tryckta och eböcker, på engelska och på svenska. Jag lär mig nya saker genom att prova mig fram.

Den här bloggen är om misstagen, om vad som funkat och om förändringarna i bokbranschen som påverkar möjligheterna att publicera och sälja böcker.

Om du är som jag och inte gillar att vänta, om du föredrar att ha kontroll över ditt skrivande och inte har något emot att jobba häcken av dig på dina egna bokprojekt – hoppas jag att den här bloggen kan vara till nytta eller varnagel.

Men.

Egenutgivning är inte för alla. En del böcker och författare passar bäst för traditionella förlag. Det finns inte den enda rätta vägen, det finns alternativ. Välj det som passar din bok – och dig – bäst.