Marknadsför din bok via Bokinfo

Bokinfo är platsen där de fysiska bokhandlarna näthandlar böcker genom att lägga in beställningar. Bokinfo har en särskild service för bokhandlarna: En löpsedelsfunktion som visar vilka böcker som synts i olika media – förutsatt att förlaget eller utgivaren lagt upp informationen. Utnyttja den här riktade och kostnadsfria marknadsföringskanalen!

Varje gång du lyckats nå ut i mediaskvalet är det dags att dokumentera framgångarna genom en löpsedel hos Bokinfo. De fysiska bokhandlarna får ofta frågor om olika böcker av kunder av typen ‘En gul bok om hundar på tv igårkväll, har ni den?’. Bokinfo är webbsajten där de söker och hittar sådan information.

Bokhandlarna kan söka inom områdena tv, radio, press och internet efter böcker som uppmärksammats.

Löpsedlar kan alltså locka till beställning. När det finns artiklar, intervjuer, tv-framträdanden och bokbloggsposter om boken ger det trovärdighet. Kom ihåg att det ges ut nära 15 000 böcker om året i Sverige. Media uppmärksammar bara en bråkdel av dem.

En bok som ‘syns’ medialt har större chanser att bli inköpt. De fysiska bokhandlarna använder sig av Bokinfo när de beställer hem böcker, alltså är det viktigt att man registrerar varje uns av medial publicitet som en löpsedel på Bokinfos hemsida.

Så här visas aktuella löpsedlar på Bokinfos hemsida. Man ligger inte på första sidan särskilt länge, men intresserade kan söka bland löpsedlarna. Det gör att man kan bygga på med nya efterhand och öka bokens imponeringseffekt när någon söker på titeln.

bokinfo-lopsedlar-web

Så här gör man:

 • Logga in, gå till ‘Artiklar’ där dina registrerade titlar syns och klicka på den aktuella bokens omslagsbild.
 • Välj ‘Lägg till löpsedel’ nere till vänster.

Man får upp ett formulär med bokens artikelnummer redo att fyllas i.

bokinfo-lopsedlar1web

 • Välj passande kategori (TV, Radio, Press eller Internet).

 

bokinfo-lopsedel2web

 • Välj underkategori. Om Bokinfo inte visar namnet, mejla dem och be dem lägga till. Bokinfo är snabba med att svara. Det finns förstås en underkategori kallad ‘Övrigt’, men visst ser det mer seriöst ut med en namngiven kanal i underkategorin?
 • Fyll sedan i en snärtig rubrik eller återanvänd den rubrik tidningen/radion/tv:n/internet publicerade.
 • Skriv en beskrivning av innehållet.
 • Publicera

Och nu finns din boks mediala karriär dokumenterad, samlad och sökbar på landets viktigaste bokcentral: Bokinfo.

© Tina Back 2017

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Kopieringsskydd DRM på ebok?

Många som lägger upp sina första eböcker funderar inte över kopieringsskyddet (DRM). Det verkar mycket tryggare att ha kopieringsskydd på eboksfilen än att vara utan, så man lägger till DRM hos distributören. Men det är inte riktigt så enkelt. Det kan vara bra att känna till vad kopieringsskyddet innebär, hur det funkar i praktiken och vilka begränsningarna är.

I en perfekt värld skulle det bara vara att sätta på ett kopieringsskydd på eboksfilen och ingen skulle någonsin kunna piratkopiera den. Nu lever vi inte i en perfekt värld och kopieringsskyddet har svagheter och sideffekter.

Här följer motargument mot att lägga till DRM (kopieringsskydd) via distributören. Var och en avgör vad som passar dem bäst i den här frågan.

Vaddå kopieringsskydd?


Det tar EN googling för att hitta instruktioner för hur man tar bort kopieringsskyddet DRM på en eboksfil. Det stoppar alltså inte en piratkopierare överhuvudtaget.

Vem kontrollerar kopieringsskyddet, du eller tillverkaren?


DRM kontrolleras av Adobe. Om din eboksåterförsäljare av okänd anledning glömmer förnya DRM-licensen med Adobe visas inte dina böcker i näthandeln tills kontraktet förnyats (Hej, Adlibris 2014). Som utgivare har du ingen som helst kontroll över att din DRM-försedda ebok plötsligt inte syns i nätbutiken. Om återförsäljaren dessutom missar att upplysa sina leverantörer (dig!) om saken kan du tappa veckor av intäkter. Boken dyker förstås upp igen när du tar bort DRM genom att ta bort krysset i rutan hos distributören.

Dina betalande fans gillar dina eböcker så mycket att de vill ha dem på flera appar


En betalande eboksköpare som vill  ha eboken på olika apparater utan uppkoppling sinsemellan eller skapa säkerhetskopia på sin hårddisk hindras av DRM. (Man kan vilja ha en säkerhetskopia utifall näthandeln eller distributören går i konkurs och eboken i annat fall försvinner) Eböcker äger man liksom strömmad musik bara licensen för att utnyttja och eftersom licensen är knuten till återförsäljaren upphör licensen om och när återförsäljaren slutar existera.

Det lär finnas en och annan säkerhetskopieinriktad eboksköpare som inte köper eböcker med DRM överhuvudtaget. Hur mycket sanning det ligger i ryktet vet jag däremot inte.

Att göra en säkerhetskopia av en eboksfil är en legal gråzon, men rent förnuftsmässigt kan jag inte se att någon skulle kunna bli åtalad för en enda orörd, ospridd statisk kopia av en ebok. Man kan inte fysiskt läsa två böcker samtidigt och därmed nyttjar man aldrig fler än den licens man redan betalat för. Men jag är blott en bloggare, inte IP-jurist så ta nu inte mitt ord för att det är ok att göra säkerhetskopior.

Till sist

Själv använder jag inte kopieringsskydd (DRM) på de eboksfiler jag säljer.

Som eboksläsare laddar jag heller inte hem filer från piratsajter överhuvudtaget. Jag köper bara eböcker från etablerade, välkända näthandlare som jag vågar lämna mina bankkortsuppgifter till. Jag tror inte jag är unik på något sätt.

Här är vad jag känner om det hela.

Pirathysterin i Sverige är oerhört överdriven. Inga filmbolag har gått i konken, tvärtom. Inte datorspelstillverkarna heller. Böcker är sannerligen inte det hetaste en pirat är ute efter. Är du inte en jättekänd författare är risken inte stor att någon systematiskt börjar sprida din bok.

Om du hittar din ebok på någon skum boksajt du aldrig hört talas om rör det sig i de flesta fall om phisingsajter som är ute efter bokköparnas kontouppgifter, inte tjäna några futtiga spänn på din stulna eboksfil. Kom ihåg att de flesta eboksköpare bara handlar på sajter de känner sig trygga med. Sluta oroa dig för SuperCheapWorldEbooks.ru.

Även om du hittar filen på en torrentsajt betyder det inte det automatiskt att de flesta läsare nu hellre kommer att ladda ner filen från piratsajten än att betala för sig. Bry dig om de ebokälskare som betalar och odla dem istället för att ägna tid åt några få som inte är beredda att köpa.

Även när man ser att boken blivit nedladdad betyder det inte att någon faktiskt läst den. Vi snackar eböcker. Min Kindle är full av eböcker jag laddat hem vid gratiserbjudanden och reor men eftersom jag inte ser filerna längre har jag glömt vad jag har i eboksbiblioteket. Därför fortsätter jag att köpa ännu fler eböcker på ett helt annat sätt än jag köper tryckta böcker.

Lycka till med din eboksutgivning och gör vad du tror är bäst vad det gäller DRM.

© Tina Back 2017

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Facebookannons för bok – 2. Fixa lockande annonsbilder

Gör iögonfallande bilder för annonsering på Facebook. Man måste fånga ögat före man kan fånga intresset. Visuellt lockande bilder med kort direkt meddelande ger bäst resultat. Målet är att även den som inte klickar på din annons ska SE den och MINNAS den till senare – helst på ett positivt sätt.

FB annonsbildsstorlek: Bredd 1200 pixlar, höjd 628 pixlar (2016).

 • Visuellt intressanta bild/bilder.
 • Rätt färgkombo för genren.
 • En slogan eller tag line

Steg 1 – bild 1

Mitt tänk: En blick ska räcka för att se vad annonsen handlar om: Bok

För de flesta är en bok forfarande ett tredimensionellt objekt. Visa hellre en tryckt bok än bara en framsida.

Jag har ett lager av inbundna böcker så därför valde jag att visa just en inbunden variant, även om boken också finns som pocket och ebok. Bilden nedan är fixad i datorn och inte ett foto.

Här är en snabbintroduktion till bok-mockupens underbara värld om hur man kan göra proffsiga marknadsföringbilder av sin bokprodukt.

Boken blev nästan snyggare än i verkligheten efter mockup-makeovern i Photoshop.

 

Det finns andra som säger att det är bättre att sälja bokens innehåll än själva produkten.

En actionscen ur en spännande bok skulle säkert få ännu fler att reagera. Tänk film när det gäller det visuella. Dramatik och spänning gör folk nyfikna. Exotiska miljöer likaså. Fånga tittarens intresse. Hur såg den senaste bilden ut som du klickade på? Varför?

Jag var sent ute och ville hinna köra igång annonskampanjen under den sista delen av julklappssäsongen. Jag hann inte komma på något bättre än att visa boken just då. I nästa kampanj ska jag försöka spela mer på dramatiken i boken. I nästa kampanj ska jag inte börja förberedelserna samma dag jag startar kampanjen.

Steg 2 – bild 2

Bakgrundsbild eller blickfång nummer två. (Eventuellt. Ibland är en bild absolut tillräckligt).

Försök hitta en bild som sätter både stämning och genre.

I mitt fall är boken Lasse-Majas memoarer, så en bild på huvudpersonen eller någon som verkar vara Lasse-Maja hjälper till att berätta något.

Jag provade också med en tidstypisk landskapsmålning för att ange att det är frågan om en historisk bok.

Utgå från hur man bäst gör boken aptitlig och dramatisk visuellt och testa dig fram.

Vilken färg dominerar i bokens genre?

Det här kan verka som en bisarr fråga, men den som brukar köpa spänningsböcker kopplar ihop de typiska dova spänningsfärgerna med sin favoritlektyr och den som föredrar chicklitt tittar extra när favoritböckernas typiska färgkombinationer flimrar förbi i FBs nyhetsflöde.

Det här gäller förstås bildens motiv också. Vapen och nattlig, regnvåt asfalt lovar något helt annat än softade delar av välformad anatomi i kombination med sidenlakan.

Använd potentiella läsares intränade färg- och bildkunskap till din boks fördel. Man har större chans att fånga någon som tillhör rätt målgrupp om annonsen ser rätt ut – för dem.

Steg 3 – Tagline eller slogan

För just böcker är en kort, koncis intresseväckande mening inkluderad i bilden guld.

Ni vet, den där raden på filmaffisher eller bokens framsida som får en att vilja se eller läsa NU. Aliens ”I rymden kan ingen höra dig skrika” är ett klassiskt exempel. Lägg till en sådan rad på din annonsbild och fler kommer att lockas att ta reda på mer genom att klicka.

Själva annonsposten har sedan en rubrik överst som man ställer in under beställningen. Där skriver man t ex bokens namn, eller Författare Författarens senaste eller årets/säsongens/veckans erbjudande.

Här kan man också lägga till ett par finstilta rader om boken/erbjudandet/produkten. Man får inse att de flesta inte kommer att klicka, så försök hålla det finstilta meddelandet kort så att det får plats utan att man behöver trycka på det avtändande ‘Mera‘, för då har du genast lagt till ett klick till en manöver där ett klick alltid är optimalt.

De första annonsbilderna

Här är kampanjförsök 1, de första fyra versionerna med samma textrad. (Det var jultid, därav allt det röda.)

Jag misstänkte att min målgrupp var äldre och historieintresserad och höll det hela lite konservativt och klassiskt stramt.

Kom ihåg att det stod Lasse-Majas legendariska memoarer precis ovanför bilden.

Efter halva tiden (7 dagar) bytade jag mot:

Den sista annonsen fick tredubbelt bättre gensvar. Det var helt enkelt en tredubbelt bättre annons.

Lärdom: Prova olika varianter och se vilka som genererar mest respons.

Det är beroendeframkallande att sitta och kolla av FB-statistiken dagligen och stundligen och sedan kolla mot ny försäljning. Försök att komma ihåg att det tar ca 7-10 dagar före statistiken börjar visa något man kan se som en trend.

Lycka till!

Den tredje posten i den här serien är en utvärdering av min första 14-dagars kampanj för den oerhört smala och nischiga nyutgåvan av Lasse-Majas memoarer.

 

© Tina Back 2016

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Författar-webbsajt eller bok-webbsajt?

lm-hemsida2

Ett eget utrymme på nätet ger en fantastiskt möjlighet till marknadsföring. Bäst av allt, du har kontroll över vad som visas och vad som finns tillgängligt på ett helt annat sätt än om du använder en layoutmässigt låst plattform som t ex Facebook.

Facebook har ändrat sina algoritmer genom åren och är inte längre ett särskilt bra verktyg för synlighet. Det är enkelt att sätta upp en FB-sida, men få ser idag dina uppdateringar i sina flöden även om de en gång gillat sidan.

Skapa gärna en FB-sida, men länka till nyheter på din egen webbsajt i posterna.

Det finns två varianter av egen webbsajt för marknadsföringsändamål; för författaren eller för boken.

Författarwebbsajt

Om du är författare och tänker skriva många böcker är en författarwebbsajt det självklara valet. Skaffa en domän i ditt författarnamn. På författarsajten samlar och uppdaterar du all information om dig och dina böcker allteftersom. Media kan hämta din författarbiografi i kort-, mellan- och lång form och ladda hem högupplösta foton av dig och bokomslagen, kontaktinformation och kontaktinformation på engelska (den här sidan kallas ofta pressrum på svenska). Om något utländskt förlag/agent blir intresserade av att ge ut din bok utomlands – gör det enkelt för dem att kontakta dig via din webbsajt.

För faktaboksförfattare som också ger kurser, håller föreläsningar eller helt enkelt är landets online-expert på minigrisar, glutenfritt eller resmål är en webbsajt med en aktiv blogg en av grundstenarna. Dels skapar bloggposterna trafik och trogen publik, dels kan man samla ihop bloggposterna till nästa bok.

Skönlitterära författare verkar oftast blogga om skrivande, vilket i och för sig kan vara intressant för andra som skriver men lätt blir enahanda. Hellre inte blogga alls än en 74:e post om gestaltande. Å andra sidan visar undersökningar att man aldrig kan gå fel med katt och hundbilder.

Det finns skönlitterära författare som bloggar kontinuerligt. Science fictionförfattaren John Scalzi och Neil Gaiman t ex, men de bloggar sällan om just skrivande utan om andra saker. Bloggen fungerar i bästa fall som en bro mellan författaren och fansen.

Den författare som gillar att blogga lägger till en blogg på sin hemsida helt enkelt.

Ett vanligt tips är att be besökare signa upp sig för nyhetsbrev, som i sin tur är ett sätt att få fansen att köpa boken direkt när den släpps så att den åker uppför topplistorna med raketfart.

Kolla andra författares webbsajter för tips, men också saker som kanske inte passar dig.

Basinnehåll för författarwebbsajt:

 • Landningssidan (Hem) ska göra det solklart att besökaren hamnat rätt. Författarnamnet i stora bokstäver. Ett foto av författaren. Bilder på bokomslagen och gärna extra fokus på nästa/senaste mästerverket.
 • Bokbeskrivningar och länkar dit boken kan köpas och/eller webbutik.
 • Nedladdningsbar 1-sidas pressreleaser för senaste böckerna med innehållsbeskrivning, bokfakta och kort info om författaren.
 • Flik med kontaktuppgifter på svenska och engelska.

Bokwebbsajt

Om du bara tänker ge ut en bok eller om du funderar på att bli förläggare funkar en separat bokwebbsajt bättre. Förlaget är för det mesta helt ointressant för journalister, bokköpare och läsare. När de googlar efter att ha hört om boken är det knappast förlagsnamnet de kommer att söka på, eller hur?

Skaffa en domän i titelns namn, de troligaste sökorden eller förlagets namn om planen är flera böcker.  Det är enkelt att lägga till en separat boksajt i form av en blogg kopplad till förlagsdomänen. Och sedan ytterligare en blogg för nästa bok, osv.

Om du inte är webbdesigner gör många webbhotell det enkelt att lägga till en blogg under domänen med en mall hämtad från WordPress eller någon annan stor webbsajt/bloggplattform. Bara för att man utgår från en bloggdesign betyder inte det att man måste blogga och konstant fylla på med nytt innehåll. Tvärtom. Boksajten kan vara statisk. Se bara till att all nödvändigt info finns för den som vill kontakta dig.

Håll designen enkel. Menyraden ska helst bara ha ett fåtal alternativ eftersom syftet är att besökaren direkt ska hitta vad de letar efter. En landningsida (Hem), en sida för media (pressrum) och en sida med kontaktinformation räcker ofta. Vill du blogga kontinuerligt lägger du till en sida för bloggen.

Bokwebbsajten för nyutgåvan av Lasse-Majas besynnerliga äventyr är en gratis WordPress-blogg som ligger under företagsdomänen Nordlitt (URL: http://lasse-maja.nordlitt.com/ ).

Så här ser övre delen av landningssidan/hemsidan ut. Det finns inte mycket att tveka över.

lm-hemsida2

Använd sajten som informationsbas, inte ren säljsajt. Kom ihåg att sajten är till för både journalister och nyfikna läsare som funderar på att köpa boken.

Meningen är att den som besöker sajten ska få all information man söker på ett lättåskådligt sätt. Bjud gärna på extra information i små visuellt behagliga munsbitar. Försök bygga en mysig koja för allting som har med boken att göra. Målet är att det ska vara kul och kravlöst att klicka på olika saker på sajten.

Gärna en trevlig webb-butik eller länkar till bokens sida hos de vanligaste näthandlarna.

Målet är att besökaren ska få en positiv känsla som spiller över på allt som har med boken att göra.

Så här ser extramaterialet ut längre ner på landningssidan:

lm-hemsida3

Två av posterna på bokwebbsajten ovan är ren bokfakta, tre är saker som inte finns med i boken, en är personinformation. Extramaterialet gör webbsajten värd att utforska.

Basinnehåll för bokwebbsajt:

 • Landningssidan (Hem) visar att besökaren hamnat rätt. Rätt ord som talar om vad sajten handlar om. Bilder på bokomslaget.
 • Flik för Media eller Pressrum där den lataste journalisten i världen kan hitta allt som behövs för att klippa och klistra ihop en artikel om boken utan att kontakta någon överhuvudtaget: beskrivning av boken, bokens tillkomst, foton, citat, osv.
 • Bokfakta som isbn, bokformat, distributörer ifall en intresserad återförsäljare hittat till sajten.
 • Flik med kontaktuppgifter på svenska och engelska.
 • Flik med länkar till nätbutiker där boken kan köpas och/eller webbutik.
 • Nedladdningsbar pressrelease.

Vare sig du väljer att skapa en författar-webbsajt eller en bok-webbsajt, kom ihåg att de inte är huggna i sten. Är det något som inte fungerar? Gör om. Låg trafik? Testa nya grupper i sociala media att posta länkar till bloggen i och se om du får fler besökare. Förändra blogginnehållet, testa att byta bilder.

Nutidsmänniskans kanske har begränsad uppmärksamhet, men både författare och böcker har lång livslängd. Det kan ta lite tid att forma en online-identitet som passar både författaren, boken och besökaren, men att inte vara googelbar idag är ohållbart.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Proffsig produktbild av din bok – använd en mockup

mockupx3

Att kunna visa en proffsig produktbild på din bok är en viktig del av marknadsföringen. Men vad gör man om man inte är proffsfotograf? Med tillgång till Photoshop och en bra mockup-mall går det att få imponerande resultat.

En mockup är på vanlig svenska en prototyp eller en modell som realistiskt och professionellt visar en produkt som kanske fortfarande bara är på idéstadiet.

Mockups är vardagsmat inom annonsvärlden idag. Uppslagna glansiga magasin, skärmar med märkets info, mobiler som visar specifika saker på skärmen, tröjor, muggar, bilar och – böcker. Nästan ingen hyr en fotograf för de här jobben längre. Man gör dem snabbt och relativt enkelt i datorn istället.

mockup1På bilden ovan är både rapportomslaget och bilden på skärmen utbytbar. Ni hittar mer av samma hos Mockupworld.co.

En snygg produktbild är ett lyft för hemsidan, i annonser, rollups, broschyrer och pressreleaser. En liten investering i rätt mockup och resultatet ser att ha kostat mångdubbelt mer.

Gör en mockup för din bok

Ingredienser:

 • Bild på bokens omslag (300dpi om produktbilden ska tryckas)
 • Photoshop + baskunskaper i programmet
 • Mockupfil i .psd (ofta en bild med många lager för bildens olika delar och skuggor)

Börja med att googla mockup book. Man får tyvärr inte napp om man googlar på svenska på det här området.

Det finns gratis och köpvarianter av mockups. I båda fallen är det bäst att läsa det finstilta om vilka villkor som gäller för användandet av mockupfilen.

Mockup-mallen i bokexemplet i början av artikeln hittas hos Dealjumbo.com. Allt som krävdes för att få tillgång till en gratis mockup var att sajna upp sig till ett nyhetsbrev. Free Creatives samlar flera olika mockups av olika slag. Det finns många fler än de som nämnts här. Man letar tills man hittar den typ av mockup man vill ha: Framsida, fram- och baksida, uppslagen bok, pocket, inbunden, rapport och tunna eller tjocka bokvarianter, med bakgrundsmiljö eller utan.

I korthet klistrar man in omslagsbilden i lagret ovanför det lager man vill att bilden ska smälta ihop med i mockup-mallen och anpassar storleken grovt.

Googla How to Insert Your Art into a Mockup Template eller mockup tutorial, så hittar man YouTube-filmer som visar hur man gör.  Beroende på vilken version av Photoshop man använder kan en del detaljer skilja sig åt.

Här är några fler varianter gjorda med samma mockup-mall:

lm-books-mockup-yellow lm-books-mockup-red

lm-books-mockup-orangelm-books-mockup-green lm-books-mockup-blueLycka till med dina egna mockup-bilder!

© Tina Back 2016

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Vilket bokformat är bäst?

800px-A_tower_of_used_books_-_8443© Jorge Royan / http://www.royan.com.ar, via Wikimedia Commons

Det här är en fråga med ett självklart svar: Det bästa bokformatet är det läsaren vill ha. Det är också sant att ju fler format boken finns i, ju större chans att någon köper. Nu är det inte kostnadsfritt att lägga upp en bok som inbunden, pocket, pod, ebok och ljudbok. Vilka format ska man satsa på som indieutgivare?

Det beror på. Bilderböcker för barn vill de flesta ha i inbundet format. Erotik säljer bäst som ebok. Deckare säljs i störst volym som pocket. För utgivaren brukar vinstmarginalen vara störst på eböcker och inbundet.

Stora förlag samarbetar med de fysiska handlarna och släpper normalt den dyrare inbundna upplagan först och om det ger tillfredställande försäljningsresultat släpper man sedan boken i det mer populära och plånboksvänliga pocketformatet.

Alla parter i den traditionella tryckbokskedjan tjänar mest på inbundna böcker och därför kör man på i invanda spår. Även när det står klar att man kunde sälja tusentals pocket genast låter man medvetet den inbundna boken få sin egentid.

Det måste fungera eftersom metoden fortgår, men det måste också finnas många fall när det inbundna formatet kostar mer än den smakar. Någon skulle köpt boken som pocket direkt, men eftersom det rör sig om ett halvår-ett år tills pocketsläppet har personen glömt boken när den väl kommer ut i läsarens rätta format.

Som egen utgivare och mikroförlag är man delvis i en annan sits. Man siktar på att gå med vinst. Beroende på bokens genre kanske inte inbundet är en bra idé överhuvudtaget. Standardpocket som pod tjänar man ingenting på, där är storpocket det enda ekonomiskt vettiga alternativet. Ljudbok har en viss tillverkningskostnad, men är det snabbast växande boksegmentet. Både ljudbok och ebok är en engångskostnad produktionsmässigt. När filerna är färdiga tar lagret aldrig slut.

Gör alltid en ebok – det billigaste alternativet. Se till att eboken finns tillgänglig på biblioteken. Eboken kostar så lite i förhållande till hur långt den kan spridas och hur länge.

Om din budget är begränsad, välj sedan ett tryckt format. Välj format efter vilken typ av bok du ger ut. Vad föredrar majoriteten av läsarna? Inbundet är inte alltid självklart. Å andra sidan, kommer du att sälja tillräckligt många fler ex av pocket för att ta igen marginalen du skulle haft vid försäljning av inbundet? Är ditt mål försäljning eller att nå ut maximalt?

Om boken är av en typ som går bra som ljudbok, gör en ljudbok om du har råd och kan nå ut genom näthandlare och prenumerationstjänster som Storytel.

Ge ut boken i ett digitalt och ett tryckt format. Om inte genast, så på sikt. Tryckboksepoken är över. Begränsa dig inte till de fysiska bokhyllorna av gammal vana.

 

Save

Save

Vilken typ av bokdistribution ska man välja?

Memobottle-a-book-sized-water-bottle

Jag vill gärna tipsa om Kristina Svenssons utmärkta översikt som besvarade  många av mina frågor kring bokdistribution av en tryckt upplaga. Artikeln går igenom när och varför det kan vara en god idé att anlita en distributionstjänst istället för att sköta frakten själv.

Att anlita en distributör är också en förutsättning för att ha en chans att få in sina böcker hos bokhandelskedjorna. Bokhandlarna betalar nämligen frakten av böcker till butiken och de föredrar att ha kontakt med ett fåtal stora aktörer än många små.

– Kristina Svensson

En grundförutsättning om man vill öka chanserna för ett centralt inköp från den fysiska handeln alltså.
Ännu ett skäl att införskaffa ett ex av #Författarboken alltså.
Läckra flaskor för alternativ distribution genom flaskpost hittas här. Den som lyckats få ner en bok i flaskan kan vänligen höra av sig till mig om hur man gör. Tack på förhand.

 

Save

Min bok är piratkopierad! – Vad kan man göra?

pirate-flag-304829_1280Det finns en utbredd oro bland författare och egenutgivare att deras böcker ska bli piratkopierade, men har du inte skrivit Game of Thrones är det i de allra flesta fall en gravt överdriven hotbild och den eventuella ekonomiska förlusten är försumbar. Och det går att göra något åt saken.

Vem laddar hem piratkopierade böcker?

Först det första, en perpektivjustering. De flesta som laddar hem piratkopierat material är folk som vill se tv-serier samtidigt som de sänds i originallandet. Nästa åtråvärda område av piratgods är datorspel. Efter det följer musik, ett område där illegala nedladdningar minskat betydligt sedan det blev möjligt att köpa enstaka sånger till överkomligt pris. Sedan följer annat digitalt material. Böcker hamnar långt ner på listan över heta filer och skrupellösa, tjuvaktiga bokmalar som föredrar att läsa på svenska är jämförelsevis fåtaliga, åtminstone globalt sett.

Bara för att boken finns tillgänglig på en piratsajt betyder det inte att horder av piratkopierare laddar hem den. Och bara för att boken laddas ner finns det inget som säger att den blir läst.

Även om boken mot all förmodan skulle läsas från i piratkopierad fil tillhör denna moraliskt slappa och klåfingriga bokmal gruppen som aldrig skulle betalat för boken ändå. Hur otrevligt det än är att hitta sin bok på en piratsajt betyder det alltså inte med absolut säkerhet att genomsnittsförfattaren förlorar enorma inkomster.

För det andra, de flesta webbsajter som ser ut att sälja din piratkopierade bok är phisingsajter. Din bok är bara bete på kroken för att lura folk att ge ut sina kontokortsuppgifter. Att försöka få kontakt med torrent- och phisingsajter för att ta ner upphovsrättsskyddat material är i de allra flesta fall dömt att misslyckas. Det finns ett effektivare sätt.

Ta bort piratlänkar

Kontakta de stora sökmotorföretagen som Google (info på svenska!) och Bing (engelska!) och be dem sluta länka till din bok på namngivna piratsajter och hos fejknäthandlare.

För att ärendet ska behandlas behöver man inkludera information som bevisar att man är upphovsmannen och innehar rättigheterna till verket. Man måste repetera de här uppgifterna för varje länkning man vill eliminera.

Nya kopior kommer att fortsätta dyka upp på nya sajter. Sätt upp Google Alert så får du reda på när boken dyker upp på något nytt ställe. Sen är det bara att kontakta Google, Bing & Co på nytt…

Har du något att berätta om piratkopiering eller undrar över något, hör av dig i kommentarsfältet.

© Tina Back 2016

 

Ladda upp en ebok på Amazon.com

amazon

Med digitala böcker och PoD kan man nå större marknader. Även den som skriver på stamfolksspråket svenska kan med hjälp av internationella distributörer lätt nå de cirka 500 000 svenskar som bor utomlands. Så här gör man.

Det är inte särskilt mycket krångligare att ladda upp en ebok till försäljning på Amazon än att ladda upp samma bok hos svenska distributörerna Elib eller Publit.

Den som vill kan givetvis sälja sina pappersböcker genom olika POD-företag hos Amazon också, men det är en annan bloggpost. Följande gäller eböcker.

Man behöver ha detta färdigt innan man börjar:

 • En eboksfil i Amazons mobi-format (inte epub som överallt annars)
 • En omslagsbild (.jpg eller .gif), högupplöst 300dpi, (1 563 pixlar bred x 2 500 pixlar hög rekommenderas på Amazon KDPs hemsida, men så länge bilden är minst 1 000 pixlar bred brukar det inte bli några protester vid uppladdningen)
 • ISBN för för mobi-formatet (Kungliga Biblioteket vill ha ett isbn per bokformat; ljud-, epub, mobi, pocket, inbundet etc.)

Amazon kräver f ö inte ISBN, de katalogiserar böcker efter det egna ASIN-numret istället. Men eftersom ISBN är gratis i Sverige finns det ingen anledning att inte använda ett. Ens bokutgivning ser snygg och välorganiserad ut i LIBRIS-registret om inte annat ☺

Tidigare krävdes att man skaffade ett amerikanskt EIN-skattenummer för att undvika dubbelbeskattning, men efter ett nytt internationellt skatteavtal (FATCA) 2015 är det inte längre nödvändigt för svenskar

Öppna ett utgivarkonto hos Amazon

Bokutgivningsavdelningen hos Amazon heter Kindle Direct Publishing (KDP). Man kan också hitta dit genom att gå till Amazon.com och skrolla längst ner på landningssidan. Under Make Money with Us (tjäna pengar med oss ☺ ) finns länken Self-publish with Us. Klicka och man hamnar hos KDP.

kindleRegistrera ett kostnadsfritt konto. Webbsajten för att göra detta är ren och enkel och det är svårt att gå vilse. Man registrerar namn, eventuellt firmanamn, adress och liknande. För skatt och annat kul: Har du företag anger du ditt svenska organisationsnummer. Skatteinformationen du anger gör att Amazon kan visa amerikanska skatteverket IRS vart skattepliktiga inkomster tar vägen och att/var de beskattas. Försäljning i länder där det finns moms (VAT) sköter Amazon genom automatiska påslag på det butikspris du angett. Företaget betalar också in momsen till de olika ländernas skatteverk. Utgivaren (du) betalar vanlig inkomstskatt på vinsten i det land utgivaren är skriven förutsatt att hemlandet har ett skatteavtal med USA. (Vilket Sverige har, men jag är definitivt inte en skatteexpert så kontakta Skatteverket för mer information.)

Man behöver ange ett kontonummer så att Amazon kan sätta in försäljningsinkomsterna direkt. (För den som är försiktig med att ge ut kontoinformation: Hittills har jag inte hört något om att Amazon skulle missbrukat förtroendet genom att dela kontoinformationen med någon annan part. Det finns skäl till att Amazon har störst förtroende bland kunder i de årliga konsumentundersökningarna i USA. Det går även att få utbetalningar genom check men de är så dyra att lösa in att det knappast lönar sig.)

Först när kontoregistreringen är avklarad kan man gå vidare till  Bookshelf (bokhylla) för att registrera eboken och ladda upp den.

Eboksuppladdning till Amazon

Under Bookshelf, klicka på ‘Add New Title’ för att registrera eboken.

Överst på sidan finns en blå ruta som erbjuder säljprogrammet KDP Select. Det är ett 3-månaders program där man mot att man säljer enbart hos Amazon under den löpande perioden får möjlighet att köra en gratiskampanj och ge bort böcker under 5 dagar. Man kan gå med i och ut ur KDP Select som man vill i 3-månaders intervaller. KDP-select gör även boken tillgänglig att låna (mot viss ersättning) i den populära prenumerationstjänsten Kindle Unlimited.

1. Enter Your Book Details

Fyll i bokens information

Book name: Fyll i bokens titel.
Subtitel: Fyll eventuell undertitel (referenser till andra böcker och författare kan få boken refuserad) Skäl till att ha en bra undertitel finns att läsa om här.
Publisher: (Valfritt) Antingen företagsnamnet eller det egna namnet. Amazon kräver inte att boken har ISBN, utan kommer att förse boken med ett eget ID-nr kallat ASIN hur som helst.

Om det behövs, fyll i info om serie och upplaga.

Description: Här klistrar man in bokens ‘baksidestext’. Om boken är på svenska ska beskrivningen också vara det.
Book contributors: Namn på författare och andra medarbetare. Välj roller som författare (author), illustratör osv.
Language: Välj bokens språk från listan. Svenska finns som alternativ.
Publishing date: Publiceringsdatum. Välj dagens. Mobi räknas som ett eget format, därav eget publiceringsdatum.
ISBN: (Valfritt) Eftersom ISBN är kostnadsfria i Sverige kan man lika gärna använda dem. Mobi är dock ett eget format. Man kan alltså inte återanvända det ISBN man använt för epubfilen.

2. Verify Your Publishing Rights

Bekräfta rättigheterna

Publishing rights: Kryssa i att man innehar rättigheterna att publicera boken.

3. Target Your Book to Customers

Målgruppsanpassa din bok

Välj 2 huvudkategorier (genrer). Om du är osäker, sök efter böcker i liknande ämnesområden och kolla vilka genrer de är registrerade som. Det här är en läsarhjälp som inte ska underskattas. Om du väljer fel kan du alltid ändra sedan. Amazon lägger sedan till underkategorier baserat på dina keywords (se nedan) och bokens metadata. Dessa avgör sedan hur högt upp boken hamnar i sökalgoritmerna. Det finns inga svenska genrer att välja mellan än, utan välj närmaste engelska motsvarighet.
Search keywords: Lägg in 7 sökord man tror intresserade läsare skulle använda. Jag har lagt in svenska sökord för min svenska bok och engelska för sökord de engelskspråkiga böckerna.

Mer om kategorier och sökordens underbara värld här.

4. Select Your Book Release Option

Välj lanseringsform

Välj om du vill publicera nu eller låta boken bli tillgänglig för förköp.

5. Upload or Create a Book Cover

Ladda upp bokomslaget

Upload Book Cover: Ladda upp en högupplöst (300 dpi) omslagsbild, 1563×2500  pixlar hög för bäst resultat. Den här omslagsbilden är den som visas i Amazons nätbutik. Eboken brukar även ha en inkluderad omslagsbild i lägre upplösning vilket är det omslag som syns på platta och app.

6. Upload Your Book File

  Ladda upp din epoksfil

Ladda eboksfilen. Välj om du vill ha DRM (kopieringsskydd) eller ej. Amazons kunder föredrar definitivt böcker utan kopieringsskydd för att kunna läsa boken de köpt på sina olika plattor och appar, inte bara på den de laddar ner till. Piratkopiering är f ö knappast något man behöver oroa sig för innan man hamnat på New York Times bestsellerlistor – om ens då.

Om de olika eboksformaten

Sverige, de flesta andra länder och återförsäljare världen över har eboksformatet epub som standard. Amazon har ett eget eboksformat kallat mobi. Man kan tycka vad man vill om detta men faktum kvarstår: Kindle-plattor läser endast mobi-filer. Amazon säljer enorma mängder eböcker i mobiformat till Kindleägare och folk med en Kindle läsapp på dator, padda, tablett eller mobil.

Amazon KDP har till skillnad från andra distributörer ett mycket tolerant uppladdningsprogram. Teoretiskt sett är det möjligt att förutom mobi-filer även ladda upp eboksfiler i följande format: Word (doc eller docx), HTML, EPUB, RTF, TXT och Adobe PDF.

GÖR INTE DET!!!

Slutresultatet kan se ut hur som helst. I bästa fall ger skräpfilerna returnerade eböcker och en mängd 1-stjärniga recensioner som inte kommer att främja försäljningen över huvud taget. Ladda framför allt inte upp PDF-filer som är det format som är sämst lämpat för omflödningsbara eböcker. (Nördig som man är, provade jag för skojs skull att ladda upp en PDF med bilder och resultatet var en bok där text och bild låg ovanpå vartannat i en enda röra).

Kort om ebokskonvertering

Epub och mobi är närbesläktade. Den största skillnaden är hur omslaget hanteras inuti eboksfilen. Idag finns betaltjänster som svenska Booqla och eboksprogram som prisvärda Jutoh som tillverkar mobi direkt. Sigil är ett bra gratisprogram, men där måste man importera varje kapitel för sig, hela manuset funkar inte om man vill ha klickbara kapitel. Sigil gör endast epub, så du behöver sedan konvertera epub-filen till mobi.

Calibre är ett känt gratisalternativ för olika typer av filkonvertering.

Man kan även ladda ner Amazons egna Kindlegen och med lite teknisk flit göra en egen hemmagjord mobi efter alla konstens regler.

6. Upload Your Book File

Kolla den uppladdade eboken

När man laddat upp sin mobi-fil är det bäst att kika på den. Klicka på Preview Book (förhandsgranska boken). Kindle Previewer låter en se ‘ungefär’ hur eboken ser ut på de olika Kindle-modellerna.

Skälet till att mobifilerna blir större än epubfilerna är att Amazon gör en version för alla de äldre Kindle-modeller så att man som kund inte behöver köpa en ny läsplatta varje gång företaget släpper en ny version.

Den som tänker göra många mobifiler kan ladda hem Amazons Kindle Previewer till sin dator.

Om du behöver korrigera texten efter att ha upptäckt fel är det bara att göra en ny mobifil och ladda upp den när som helst, hur många gånger som helst och utan kostnad.

Mobifiler får en automatisk provläsningsfil i butiksfönstret som intresserade köpare kan ladda ner, ett genialiskt säljknep för att få nöjda kunder. ‘Look inside’ är en annan automatisk fördel, där man som köpare kan kika på bokens början.

Välj alternativet ‘Save and continue’ (spara och fortsätt) och gå vidare till prissättning och copyright under nästa flik.

Rättigheter och royaltynivå

8. Verify Your Publishing Territories

Bekräfta publiceringsregioner

Kryssa Worldwide om du innehar all copyright, annars specificera. Det handlar om var du har rättigheterna att sälja boken.

9. Set Your Pricing and Royalty

Sätt pris och välj royaltynivå

Choose your Royalty: Välj din ersättingsnivå, 35% eller 70%.

Utgivaren sätter butikpris, inte f-pris som i Sverige. VAT (moms) läggs till för de olika regionerna automatiskt. Amazon har dock ett minimipris på 0.99 dollar per bok. Om man håller priset mellan 2.99-9.99 dollar ligger royalty-nivån på 70% till utgivaren (vissa regioner har dock speciella krav för att få ta del av 70%-nivån). Alla andra priser resulterar i 35%-royalty till utgivaren.

Prisättning

Fyll i priset i rutan/rutorna.

Kolla vad böcker i din genre brukar kosta och sätt priset därefter. Billigt säljer inte alltid bäst. 0.99 dollar är t ex ‘normalpriset’ för noveller (short story), men ger numera en skräpstämpel för romaner, utom vid tidsbestämd rea.

Kortromaner (novella, 15 000-45 000 ord) brukar kosta 1.99-2.99 dollar. Romaner (novel, 50 000+ ord) ligger oftast mellan 3.99-6.99 dollar. Observera att detta är gängse egenutgivningspriser (2016) som enligt de forum jag hängt på ger mest utdelning i form av sålda ex/inkomst. De stora förlagen håller generellt högre priser och har sedan höjningen tappat nästan 20% av försäljningen.

Man kan välja att ha samma pris för hela Amazonimperiet, eller anpassa priset efter marknad. Böcker kostar t ex betydligt mindre i Indien, så om man vill sälja en engelskspråkig bok där bör man anpassa priset till lokal nivå.

Som svensk utgivare kan det vara bra att tänka på att man i hög grad vänder sig till utlandssvenskar som är vana vid Amazon-nivå på ebokspriserna

Ett svenskt normalpris på en ebok kan upplevas som högt.

Exprimentera! Man kan ändra priset när man vill och hur ofta man vill. Det kan ta upp till 24 tim innan det nya priset registrerats överallt.

10. Kindle MatchBook

Kindle Matchbook är ett program där en köpare av ens pappersbok även får eboksversionen gratis eller till starkt reducerat pris. Kryssas i om man är intresserad av att delta med sin POD-bok.

11. Kindle Book Lending

Kindle Book Lending är ett program där kindleägare kan låna ut en bok till en annan kindleägare i 2 veckor. Precis som med bibliotekshanteringen utgår en liten ersättning till utgivaren. Kryssas i om man är intresserad av att deltaga.

Till sist

Kryssa i ‘Heder och samvete’ rutan längst ner (att man har rättigheterna till boken, godkänner användarvillkoren samt att innehållet följer Amazons regler’).

Tryck på publiceringsknappen. Inom 24 timmar kan du kalla dig internationell författare/förläggare. Grattis.

Royalty-utbetalningar och försäljningsrapporter

Eventuella royalty-utbetalningar och försäljningrapporter skickas ut per emejl varje månad. Man kan kolla sin försäljning dagligen och stundligen om man så önskar genom att logga in.

Support

Vid problem eller förfrågningar brukar man få svar inom 12 timmar. Ett av våra bokprojekt mådde till t ex bra av att ha en längre provläsningsfil, så vi bad Amazon att öka dess innehåll. Det var fixat inom 12 timmar.

Flera internationella eboksdistributörer

Som avslutning vill jag gärna passa på att slå ett slag för iBooks, Kobo Writing Life och Smashwords som också säljer på internationell skala. Skapa ett konto hos dem. Alla tar epubformatet. Smashwords är den distributör som låter dig nå flest näthandlare, inklusive Apples iBookstore, mot en kommission på 10% per såld bok.

På sedvanligt Applemanér kan man bara ladda upp direkt hos iBooks om man äger Apple-produkter.

Lycka till!

 

Copyright © 2016 Tina Back

Save

Storlek på eboksomslag – hur många pixlar?

eboksomslag

Skärmarnas upplösning har förbättrats. I eboksomslagens forntid, 2011 eller så, var det 600×800 pixlar som gällde överallt. 600×800 pixlar täcker inte ens en fjärdedel av en ipad-skärm idag, så omslaget för din ebok bör definitivt ha flera pixlar. Bilden ska ha webbupplösning, ca 72dpi och bilden ska vara sparad som antingen .jpg eller .gif.

Omslaget är alltså den omslagsbild man inkluderar i eboksfilen och som syns på läsarens platta eller mobil. Inte den separata omslagsbild man brukar ladda upp hos distributörerna och som ofta ska vara högupplöst för att se extra snygg och behovsframkallande ut när någon klickar på den hos näthandlaren.

Det finns ingen allenarådande exakt standardstorlek för eboksomslag, utan tre gällande rekommendationer beroende på vilken typ av skärm eboken ska läsas på. Som utgivare kan man egentligen bara bara gissa om fler kommer att läsa på mobilen (mer avlångt format) än på padda eller tablett (bredare format).

Vilken storlek man väljer beror också på om man tillverkar eboken själv (fritt fram) eller om man använder sig av en tjänst som anger hur många pixlar de vill ha.

Eller vad man tycker ser snyggast ut.

Det måste inte vara en av rekommenderade storlekarna heller, men för att vara säker på att omslagsbilden syns med maximal effekt, gör den alltid minst 1563×2500 pixlar. Om du väljer andra storlekar, se till att proportionerna bredd/höjd är ungefär som på bilden ovan.

Sammanfattning:

 • Ebokens omslagsbild ska vara i webbupplösning, ca 72dpi
 • Bildens filformat ska vara antingen .jpg eller .gif
 • Rekommenderade bildstorlekar är 1563x2500px, 1667x2500px eller 1875x2500px

© Tina Back 2016