Blogg bokutgivning ebok egenutgivning

Eböcker – ingen ser vad du läser

När eboksförsäljningen rullade igång på allvar i USA 2010 märkte de största förlagen först ingenting. Ett par år senare hade de tappat 20% av eboksmarknaden. 2017 är siffran uppe i närmare 50% – och inte bara för eböcker. Hur kunde de dominerande förlagen tappa hälften av bokmarknaden på sju år?

Ett av skälen var att digitala böcker gör det möjligt att läsa det man gillar utan att omgivningen har synpunkter på vad man läser. Eftersom ingen kan se omslaget när man läser på skärm är det fritt fram för krigsskepp i främmande galaxer, zombiepirater, äkta kiltkärlek och fetischerotik. Man behöver inte längre vara rädd för att någon ska rynka på näsan på bussen när de ser omslaget till ‘Plöj min fåra’.

För läsare som älskar illa ansedda genrer som science fiction, fantasy, skräck, romantik och erotik leder utvecklingen till julafton. En ny värld öppnar sig för läsare som inte tidigare kunnat hitta romaner med karaktärer som ser ut som dem eller är som dem för nu ges det ut böcker för dem också.

Plötsligt kan man läsa vad man vill. Det är lätt att hitta allt det där man fick leta efter och ofta smyga med förr. Mängder av nya spännande titlar landar i din platta eller mobil med ett klick. Och ingen ser. Ingen kan ifrågasätta ditt bokval. Ingen kan förfasa sig över vad du älskar att läsa om. Skamfaktorn är borta.

I den amerikanska ebokssvallvågen uppstod nya genrer och subgenrer blixtsnabbt. Berättelser om besättningen på små rymdskepp som heroiskt kämpar mot en övermäktig främmande fiende såldes i digitala drivor. Alla som förbereder sig på apokalypsen hittade äntligen spännande böcker om rådiga beväpnade män som försvarar de värnlösa när samhället kollapsat. Läsare ur minoritetsgrupper (hudfärg, etnicitet, religion, sexuell läggning) dammsög upp böcker med romanhjältar som var som dem i alla genrer: drama, historiskt, feelgood, deckare, chicklitt, dicklitt, thriller, SF, fantasy och romantik.

Och det fanns bevisligen en efterfrågan i mångmiljardklassen på varulvsromantik som de etablerade förlagen helt missat.

Den gemensamma nämnaren var att läsarna av de här böckerna fanns och alltid hade funnits, men förlagen var blinda för dem.

När utbudet breddades i och med näthandeln och den enskilda läsarens typ av älsklingsbok plötsligt fanns på de digitala hyllorna, var det den typen av böcker de föredrog, köpte, sträckläste, rekommenderade till likasinnade på olika nätforum och köpte fler av. De officiella försäljningsrapporterna missade majoriteten av de här eboksköpen eftersom böckerna inte gavs ut av de etablerade aktörerna. De flesta såldes via Amazon som inte heller rapporterade sin försäljning. När de stora förlagen märkte att deras eboksförsäljning inte följde kurvan för den dramatiskt ökande läsningen av digitala böcker hade tåget redan gått.

Svältfödda läsare är inte ett specifikt amerikanskt fenomen.

Just nu är Sverige fullt av läsare som förlagen missat eller dissat.

Så om du tillhör dem som inte hittar din typ av story – speciellt om den är i en lågt värderad genre eller i en sub-genre som inte uppfunnits än – skriv boken du vill läsa och ge ut den själv som ebok.

För sannolikheten är att det finns andra som du och de hittar inte heller det de helst vill läsa.

De som gillar brutal gängaction läser hellre brutal gängaction än någon annan typ av action när de kan välja. De som gillar hundmysrysdeckare läser hellre hundmysrysdeckare än någon annan typ av deckare när de kan välja. Du behöver inte ge ut världshistoriens bästa pilsnerroman, det räcker med en bra pilsnerroman därför att pilsnerromaner inte getts ut alls de senaste 60 åren och de som älskar pilsnerromaner över allt annat Vill. Ha. Mer.

När läsare får möjligheten att fritt välja böcker som passar deras individuella smak betyder det i förlängningen att de köper andra böcker än de som de tidigare hade att välja på när förlagen bestämde vilka böcker som skulle ges ut. Vilket är en del av förklaringen till varför storförlagen tappat så mycket av bokmarknaden i USA. Förlagen trodde de gav ut de böcker läsarna ville köpa. De hade fel. Hundratusenals sålda ex av morrande varulvsalfahannar fel.

Bokbranschen verkar övermättad, men det är delvis en illusion. Det finns fortfarande oupptäckta kontinenter av efterfrågan inom genrer som försummats, inte är trendiga just nu eller helt enkelt inte skrivits än.

Någonstans i Sverige väntar hungriga läsare på just din saknade typ av bok. De kan vara många, de kan vara få.

Ge dem vad de vill ha.

För nu kan man läsa precis vad man vill utan att någon ser det.

 


 

Om du är nyfiken på att göra en ebok utan kostnad, läs mer här.

Letar du efter en svensk handbok om proffsig ebokstillverkning?

 

Skapa en ebok med Jutoh (Häftad)
ISBN 978-91-88684-00-4
176 sidor och ett 90-tal illustrationer.
Adlibris  | Bokus

 

 

 

Skapa en ebok med Jutoh (Epub)
ISBN 978-91-981568-9-8
Ebok med ett 90-tal färgillustrationer och webblänkar.
Adlibris  |  Bokon  | Bokus

 

 

 

© Tina Back 2017

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *