Blogg ebok egenutgivning

Eböcker – storleken spelar ingen roll

Skriver du noveller, poesi, bloggposter eller artiklar? Kortare texter är perfekta att ge ut som eböcker.

När det gäller tryckta böcker blir för tunna verk för dyra att producera. Sen kommer den mänskliga naturen in i bilden när boken väl landar i butiken. Som läsare vill man gärna ha mesta möjliga bok för pengarna. En tjock bok räcker längre än en tunn, även om vi vet att innehållet en smal bok kan följa en till graven medan den tjocka topplisteboken kan vara glömd så snart den är läst. Det här gör att förlag inte är så pigga på att ge ut kortare böcker, hur bra de än är.

Eboksformatet är mer anpassningsbart.

Eftersom eboken är billig att tillverka – speciellt om du gör den själv –  kan priset spegla när eboken är kort. Det gör att mycket av utbudet som gavs ut som billiga häften och pamfletter för sjuttio år sedan men som försvann när produktionskostnaderna steg kommer att göra comeback i digital form; antologier för smala noveller, tips- och handböcker, sport- och äventyrsmagasin, genremusiktidningar, följetonger, krönikor och kåserier, kultur och hobbytidskrifter.

I en mer stressad tid är kortare texter ofta uppskattade. Ingen känner på ebokens vikt att den inte är en tegelstensroman. Inget ont om tjocka mästerverk, men det finns plats för kortare, lättare, smalare, svårare, roligare, djupare, dummare, enklare, smartare texter också.

Ge ut dem som eböcker. Allt som behövs är text och omslagsbild (och fler bilder om du vill ha med fler bilder).

Samla ihop dina bloggposter i en samlingvolym, sälj dina sonetter, låt andra läsa om dina semesterresor. Är du hopplös fackidiot på ett obskyrt ämne? Skriv och ge ut en ebok. Vill du tipsa folk om din vackra hemort, skriv och ge ut en ebok. Mormors nedtecknade släkthistoria kan nu nå fler intresserade. Farfarfars kärleksbrev kan få nya generationer att gråta. Gör en bok om ditt jobb, din hund, din vandrande pinne och dina bästa recept.

Om du tillhör dem som alltid velat skriva en bok men tyckt att det verkar så stort och oöverkomligt: Börja i mindre skala. Skriv och ge ut noveller eller artiklar.

Kort sagt, uttnyttja eboksformatet för allt det förlag eller tidningar inte är intresserade av – än.

Läsare är ett annat släkte, ständigt på jakt efter något nytt som intresserar just dem. I googlingens tidevarv kan de enkelt hitta precis vad de letar efter. En bok man aldrig hört talas om av en okänd författare? En ebok till impulsköpspris vågar läsaren chansa på.

Gillar läsaren boken tar de reda på om du skrivit fler, oavsett om det är om att baka surbröd, intriger vid det japanska kejserliga hovet på 800-talet eller romantik mellan man och dinosaur.

Stora ting börjar smått.

I eböckernas underbara värld spelar inte storleken någon roll.

Vad väntar du på? Ge ut en ebok! Man kan till och med prova gratis.

 

© Tina Back 2017

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

2 thoughts on “Eböcker – storleken spelar ingen roll”

  1. Så väldigt (för att inte svära) bra – spännande, vill börja testa direkt – men lite annat ligger i vägen; tack Tina – det här gillar jag. Men hur följer jag din blogg? Hittar ingen knapp för det…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *