Blogg Facebook marknadsföring

Facebookannons för bok – 3. Kampanjresultat

 

Resultatet av en 14-dagars riktad annonskampanj på Facebook i december 2016. Det är svårt att dra några allmänna slutsatser, men annonserna sålde helt klart böcker och kampanjen drog in mer än den kostade.

Här är resultatet. Först kalla siffror, sedan en utvärdering.

Produkt: Lasse-Majas besynnerliga äventyr (en självbiografi från 1833).
Kampanjtid:
6 dec – 19 dec 2016
Dagar: 14
Kostnad/budget: 325 kr
Klick för: 219,54 kr av budgeten
Personer som såg kampanjen: 4 793
Anspråk på erbjudandet: 49 (dvs klick, delningar mm)
Sålda ex: 16 st inbundna (f-pris 120 kr styck) = 1920 kr, 19 st POD-pocket =  101,84 kr.
Totalt sålda antal: 35 böcker
Antal sålda böcker per visning: Var 137:e som såg annonsen köpte en bok.
Andel sålda böcker per klick: 70% <—- sanslöst hög andel!!!
Total försäljning: 2021,84 kr
Vinst: 2021,84 – 325 = 1696.84 kr

Det går alltså att nå till och med den smala målgruppen för en 184 år gammal svensk klassiker via något så simpelt som två annonser UTAN rea-erbjudande och faktiskt sälja för mer än sex gånger vad annonskampanjen kostade.

Det är viktigt att komma ihåg att det enda som betyder något för författare/böcker i längden är läsare. Med internets hjälp har möjligheterna att nå läsaren direkt, nå rätt målgrupp direkt aldrig varit större, enklare och förmodligen heller aldrig billigare. Till skillnad från före internet är det fullt möjligt att visa en riktad annons för bokens specifika målgrupp och nå tusentals personer för en låg kostnad.

Nu misstänkte jag att min smala målgrupp i hög grad var medelålders+ och att många i den åldersgruppen nästan uteslutande använder Facebook för sina aktiviteter inom sociala media. Så FB var den givna plattformen för den här bokens första annonskampanj. (Sen visade det sig att gruppen 18-25 klickade i mycket högre grad än väntat, så målgruppen var inte så enkel att ringa in åldersmässigt som jag trodde. Marknadsföringsplan för 2017: Klura ut ett sätt att nå de yngre.)

Naturligtvis är det bara ett fåtal av alla de som ser annonsen som klickar (i mitt fall 1%), men jämfört med en papperstidningsannons har en internetannons en helt annan spridning. 4 793 utvalda personer såg annonsen (dvs förutvalda för att de bl a gillar historia, dokumentärer, skvallertidningar och brott och därmed kunde misstänkas gilla att läsa en tjuv i kvinnokläders memoarer).
Precis som med tidningsannonsen kan webbannonsen presenteras så att det blir betraktarens val om de vill reagera eller ignorera. Klickandet blir betraktarens val och det är någonting att respektera.

Bara 1% av de som såg annonsen klickade alltså på den. Det här är en smal bok så jag är inte förvånad att inte fler klickade. Däremot är nivån av köp per klick helt otroligt hög: 70% procent.

Det är som när sju av tio som stannar vid ett bokbord på en mässa köper en bok. Det händer kanske Stephen King, men ingen annan. Framför allt inte en sedan länge död, svensk tjuv. Jag måste undersöka vad genomsnittsfrekvensen för FB-annonser är, men jag har svårt att tro att den ligger på den här nivån för alla.

Bara 1% av alla som såg annonsen klickade på den. Men 70% av de som klickade köpte boken.

I reklamsammanhang är en köprespons på 70% ett mirakulöst bra resultat.

Jag är antingen ett marknadsföringsgeni eller är Lasse-Majafans världens köpgladaste och jag borde börja sälja t-shirtar, muggar och pussel. Tänk vilka siffror det skulle kunna bli för en bok med bredare målgrupp; hälsa, resor, feelgood, fantasy, deckare eller romantik!

(För att se om kampanjresultatet var en lyckträff pga tajming före jul, kör jag en ny kampanj i mars efter bokrean 2017. Återkommer med resultat från den kampanjen senare.)

Dra nu inte slutsatsen att allting går att sälja med mördande internetreklam.  Däremot går det bevisligen att sälja en bra produkt (Lasse-Majas självbiografi!) till en intresserad köpare (Lasse-Majafans!) och man kan skapa uppmärksamhet och medvetenhet om produkten utifall betraktaren blir intresserad senare (–Visst såg jag en bok om Lasse-Maja?). Det är kombinationen försäljning och uppmärksamhet en lyckad annonskampanj åstadkommer.

Kom ihåg att all marknadsföring tar tid, även annonskampanjer. Både att skapa, utvärdera, lansera och ändra/anpassa annonserna, så väl som att etablera en medvetenhet om produkten hos målgruppen genom att fortlöpande köra annonsmaterial.
Men tack vare internet rör det sig mest om tid, inte som tidigare en ofta oöverkomlig kostnad för mindre aktörer. Funkar inte den första annonsen, byt och försök igen. En bra bok är ingen färskvara. Ge boken tid och lockande exponering så kommer rätt läsare och rätt målgrupp att hitta den, även om det är en 184 år gammal bok.
Jag är jättenyfiken på dina erfarenheter av FB-annonsering. Hör gärna av dig i kommentarerna eller skicka ett mejl.
 © Tina Back 2016
 
 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *