Resultatet av en 14-dagars riktad annonskampanj på Facebook i december 2016. Det är svårt att dra några allmänna slutsatser, men annonserna sålde helt klart böcker och kampanjen drog in mer än den kostade.
Här är resultatet. Först kalla siffror, sedan en utvärdering.
Produkt: Lasse-Majas besynnerliga äventyr (en självbiografi från 1833).
Kampanjtid: 6 dec – 19 dec 2016
Dagar: 14
Kostnad/budget: 325 kr
Klick för: 219,54 kr av budgeten
Personer som såg kampanjen: 4 793
Anspråk på erbjudandet: 49 (dvs klick, delningar mm)
Sålda ex: 16 st inbundna (f-pris 120 kr styck) = 1920 kr, 19 st POD-pocket = 101,84 kr.
Totalt sålda antal: 35 böcker
Antal sålda böcker per visning: Var 137:e som såg annonsen köpte en bok.
Andel sålda böcker per klick: 70% <—- sanslöst hög andel!!!
Total försäljning: 2021,84 kr
Vinst: 2021,84 – 325 = 1696.84 kr
Det går alltså att nå till och med den smala målgruppen för en 184 år gammal svensk klassiker via något så simpelt som två annonser UTAN rea-erbjudande och faktiskt sälja för mer än sex gånger vad annonskampanjen kostade.
Det är viktigt att komma ihåg att det enda som betyder något för författare/böcker i längden är läsare. Med internets hjälp har möjligheterna att nå läsaren direkt, nå rätt målgrupp direkt aldrig varit större, enklare och förmodligen heller aldrig billigare. Till skillnad från före internet är det fullt möjligt att visa en riktad annons för bokens specifika målgrupp och nå tusentals personer för en låg kostnad.
Nu misstänkte jag att min smala målgrupp i hög grad var medelålders+ och att många i den åldersgruppen nästan uteslutande använder Facebook för sina aktiviteter inom sociala media. Så FB var den givna plattformen för den här bokens första annonskampanj. (Sen visade det sig att gruppen 18-25 klickade i mycket högre grad än väntat, så målgruppen var inte så enkel att ringa in åldersmässigt som jag trodde. Marknadsföringsplan för 2017: Klura ut ett sätt att nå de yngre.)
Bara 1% av de som såg annonsen klickade alltså på den. Det här är en smal bok så jag är inte förvånad att inte fler klickade. Däremot är nivån av köp per klick helt otroligt hög: 70% procent.
Det är som när sju av tio som stannar vid ett bokbord på en mässa köper en bok. Det händer kanske Stephen King, men ingen annan. Framför allt inte en sedan länge död, svensk tjuv. Jag måste undersöka vad genomsnittsfrekvensen för FB-annonser är, men jag har svårt att tro att den ligger på den här nivån för alla.
Bara 1% av alla som såg annonsen klickade på den. Men 70% av de som klickade köpte boken.
I reklamsammanhang är en köprespons på 70% ett mirakulöst bra resultat.
Jag är antingen ett marknadsföringsgeni eller är Lasse-Majafans världens köpgladaste och jag borde börja sälja t-shirtar, muggar och pussel. Tänk vilka siffror det skulle kunna bli för en bok med bredare målgrupp; hälsa, resor, feelgood, fantasy, deckare eller romantik!
(För att se om kampanjresultatet var en lyckträff pga tajming före jul, kör jag en ny kampanj i mars efter bokrean 2017. Återkommer med resultat från den kampanjen senare.)
Dra nu inte slutsatsen att allting går att sälja med mördande internetreklam. Däremot går det bevisligen att sälja en bra produkt (Lasse-Majas självbiografi!) till en intresserad köpare (Lasse-Majafans!) och man kan skapa uppmärksamhet och medvetenhet om produkten utifall betraktaren blir intresserad senare (–Visst såg jag en bok om Lasse-Maja?). Det är kombinationen försäljning och uppmärksamhet en lyckad annonskampanj åstadkommer.