Blogg ebok

Kopieringsskydd DRM på ebok?

Många som lägger upp sina första eböcker funderar inte över kopieringsskyddet (DRM). Det verkar mycket tryggare att ha kopieringsskydd på eboksfilen än att vara utan, så man lägger till DRM hos distributören. Men det är inte riktigt så enkelt. Det kan vara bra att känna till vad kopieringsskyddet innebär, hur det funkar i praktiken och vilka begränsningarna är.

I en perfekt värld skulle det bara vara att sätta på ett kopieringsskydd på eboksfilen och ingen skulle någonsin kunna piratkopiera den. Nu lever vi inte i en perfekt värld och kopieringsskyddet har svagheter och sideffekter.

Här följer motargument mot att lägga till DRM (kopieringsskydd) via distributören. Var och en avgör vad som passar dem bäst i den här frågan.

Vaddå kopieringsskydd?


Det tar EN googling för att hitta instruktioner för hur man tar bort kopieringsskyddet DRM på en eboksfil. Det stoppar alltså inte en piratkopierare överhuvudtaget.

Vem kontrollerar kopieringsskyddet, du eller tillverkaren?


DRM kontrolleras av Adobe. Om din eboksåterförsäljare av okänd anledning glömmer förnya DRM-licensen med Adobe visas inte dina böcker i näthandeln tills kontraktet förnyats (Hej, Adlibris 2014). Som utgivare har du ingen som helst kontroll över att din DRM-försedda ebok plötsligt inte syns i nätbutiken. Om återförsäljaren dessutom missar att upplysa sina leverantörer (dig!) om saken kan du tappa veckor av intäkter. Boken dyker förstås upp igen när du tar bort DRM genom att ta bort krysset i rutan hos distributören.

Dina betalande fans gillar dina eböcker så mycket att de vill ha dem på flera appar


En betalande eboksköpare som vill  ha eboken på olika apparater utan uppkoppling sinsemellan eller skapa säkerhetskopia på sin hårddisk hindras av DRM. (Man kan vilja ha en säkerhetskopia utifall näthandeln eller distributören går i konkurs och eboken i annat fall försvinner) Eböcker äger man liksom strömmad musik bara licensen för att utnyttja och eftersom licensen är knuten till återförsäljaren upphör licensen om och när återförsäljaren slutar existera.

Det lär finnas en och annan säkerhetskopieinriktad eboksköpare som inte köper eböcker med DRM överhuvudtaget. Hur mycket sanning det ligger i ryktet vet jag däremot inte.

Att göra en säkerhetskopia av en eboksfil är en legal gråzon, men rent förnuftsmässigt kan jag inte se att någon skulle kunna bli åtalad för en enda orörd, ospridd statisk kopia av en ebok. Man kan inte fysiskt läsa två böcker samtidigt och därmed nyttjar man aldrig fler än den licens man redan betalat för. Men jag är blott en bloggare, inte IP-jurist så ta nu inte mitt ord för att det är ok att göra säkerhetskopior.

Till sist

Själv använder jag inte kopieringsskydd (DRM) på de eboksfiler jag säljer.

Som eboksläsare laddar jag heller inte hem filer från piratsajter överhuvudtaget. Jag köper bara eböcker från etablerade, välkända näthandlare som jag vågar lämna mina bankkortsuppgifter till. Jag tror inte jag är unik på något sätt.

Här är vad jag känner om det hela.

Pirathysterin i Sverige är oerhört överdriven. Inga filmbolag har gått i konken, tvärtom. Inte datorspelstillverkarna heller. Böcker är sannerligen inte det hetaste en pirat är ute efter. Är du inte en jättekänd författare är risken inte stor att någon systematiskt börjar sprida din bok.

Om du hittar din ebok på någon skum boksajt du aldrig hört talas om rör det sig i de flesta fall om phisingsajter som är ute efter bokköparnas kontouppgifter, inte tjäna några futtiga spänn på din stulna eboksfil. Kom ihåg att de flesta eboksköpare bara handlar på sajter de känner sig trygga med. Sluta oroa dig för SuperCheapWorldEbooks.ru.

Även om du hittar filen på en torrentsajt betyder det inte det automatiskt att de flesta läsare nu hellre kommer att ladda ner filen från piratsajten än att betala för sig. Bry dig om de ebokälskare som betalar och odla dem istället för att ägna tid åt några få som inte är beredda att köpa.

Även när man ser att boken blivit nedladdad betyder det inte att någon faktiskt läst den. Vi snackar eböcker. Min Kindle är full av eböcker jag laddat hem vid gratiserbjudanden och reor men eftersom jag inte ser filerna längre har jag glömt vad jag har i eboksbiblioteket. Därför fortsätter jag att köpa ännu fler eböcker på ett helt annat sätt än jag köper tryckta böcker.

Lycka till med din eboksutgivning och gör vad du tror är bäst vad det gäller DRM.

© Tina Back 2017

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *