Blogg bokutgivning ebok egenutgivning förändringar i bokbranschen tryck

Vilket bokformat är bäst?

800px-A_tower_of_used_books_-_8443© Jorge Royan / http://www.royan.com.ar, via Wikimedia Commons

Det här är en fråga med ett självklart svar: Det bästa bokformatet är det läsaren vill ha. Det är också sant att ju fler format boken finns i, ju större chans att någon köper. Nu är det inte kostnadsfritt att lägga upp en bok som inbunden, pocket, pod, ebok och ljudbok. Vilka format ska man satsa på som indieutgivare?

Det beror på. Bilderböcker för barn vill de flesta ha i inbundet format. Erotik säljer bäst som ebok. Deckare säljs i störst volym som pocket. För utgivaren brukar vinstmarginalen vara störst på eböcker och inbundet.

Stora förlag samarbetar med de fysiska handlarna och släpper normalt den dyrare inbundna upplagan först och om det ger tillfredställande försäljningsresultat släpper man sedan boken i det mer populära och plånboksvänliga pocketformatet.

Alla parter i den traditionella tryckbokskedjan tjänar mest på inbundna böcker och därför kör man på i invanda spår. Även när det står klar att man kunde sälja tusentals pocket genast låter man medvetet den inbundna boken få sin egentid.

Det måste fungera eftersom metoden fortgår, men det måste också finnas många fall när det inbundna formatet kostar mer än den smakar. Någon skulle köpt boken som pocket direkt, men eftersom det rör sig om ett halvår-ett år tills pocketsläppet har personen glömt boken när den väl kommer ut i läsarens rätta format.

Som egen utgivare och mikroförlag är man delvis i en annan sits. Man siktar på att gå med vinst. Beroende på bokens genre kanske inte inbundet är en bra idé överhuvudtaget. Standardpocket som pod tjänar man ingenting på, där är storpocket det enda ekonomiskt vettiga alternativet. Ljudbok har en viss tillverkningskostnad, men är det snabbast växande boksegmentet. Både ljudbok och ebok är en engångskostnad produktionsmässigt. När filerna är färdiga tar lagret aldrig slut.

Gör alltid en ebok – det billigaste alternativet. Se till att eboken finns tillgänglig på biblioteken. Eboken kostar så lite i förhållande till hur långt den kan spridas och hur länge.

Om din budget är begränsad, välj sedan ett tryckt format. Välj format efter vilken typ av bok du ger ut. Vad föredrar majoriteten av läsarna? Inbundet är inte alltid självklart. Å andra sidan, kommer du att sälja tillräckligt många fler ex av pocket för att ta igen marginalen du skulle haft vid försäljning av inbundet? Är ditt mål försäljning eller att nå ut maximalt?

Om boken är av en typ som går bra som ljudbok, gör en ljudbok om du har råd och kan nå ut genom näthandlare och prenumerationstjänster som Storytel.

Ge ut boken i ett digitalt och ett tryckt format. Om inte genast, så på sikt. Tryckboksepoken är över. Begränsa dig inte till de fysiska bokhyllorna av gammal vana.

 

Save

Save

Save

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *