Blogg bokutgivning distribution ebok

Min bok är piratkopierad! – Vad kan man göra?

pirate-flag-304829_1280Det finns en utbredd oro bland författare och egenutgivare att deras böcker ska bli piratkopierade, men har du inte skrivit Game of Thrones är det i de allra flesta fall en gravt överdriven hotbild och den eventuella ekonomiska förlusten är försumbar. Och det går att göra något åt saken.

Vem laddar hem piratkopierade böcker?

Först det första, en perpektivjustering. De flesta som laddar hem piratkopierat material är folk som vill se tv-serier samtidigt som de sänds i originallandet. Nästa åtråvärda område av piratgods är datorspel. Efter det följer musik, ett område där illegala nedladdningar minskat betydligt sedan det blev möjligt att köpa enstaka sånger till överkomligt pris. Sedan följer annat digitalt material. Böcker hamnar långt ner på listan över heta filer och skrupellösa, tjuvaktiga bokmalar som föredrar att läsa på svenska är jämförelsevis fåtaliga, åtminstone globalt sett.

Bara för att boken finns tillgänglig på en piratsajt betyder det inte att horder av piratkopierare laddar hem den. Och bara för att boken laddas ner finns det inget som säger att den blir läst.

Även om boken mot all förmodan skulle läsas från i piratkopierad fil tillhör denna moraliskt slappa och klåfingriga bokmal gruppen som aldrig skulle betalat för boken ändå. Hur otrevligt det än är att hitta sin bok på en piratsajt betyder det alltså inte med absolut säkerhet att genomsnittsförfattaren förlorar enorma inkomster.

För det andra, de flesta webbsajter som ser ut att sälja din piratkopierade bok är phisingsajter. Din bok är bara bete på kroken för att lura folk att ge ut sina kontokortsuppgifter. Att försöka få kontakt med torrent- och phisingsajter för att ta ner upphovsrättsskyddat material är i de allra flesta fall dömt att misslyckas. Det finns ett effektivare sätt.

Ta bort piratlänkar

Kontakta de stora sökmotorföretagen som Google (info på svenska!) och Bing (engelska!) och be dem sluta länka till din bok på namngivna piratsajter och hos fejknäthandlare.

För att ärendet ska behandlas behöver man inkludera information som bevisar att man är upphovsmannen och innehar rättigheterna till verket. Man måste repetera de här uppgifterna för varje länkning man vill eliminera.

Nya kopior kommer att fortsätta dyka upp på nya sajter. Sätt upp Google Alert så får du reda på när boken dyker upp på något nytt ställe. Sen är det bara att kontakta Google, Bing & Co på nytt…

Har du något att berätta om piratkopiering eller undrar över något, hör av dig i kommentarsfältet.

© Tina Back 2016

 

Save

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *