Blogg Lasse-Maja marknadsföring publicera svensk näthandel

Smakprov.se eller hur svenska näthandlare inte vill sälja fler böcker

fb_smakprov_851x315

En av teknikens förbättringar är att det blivit möjligt att provläsa böcker. Jag stötte först på fenomenet hos Amazon där man kan ladda hem smakprov på intressanta böcker för att se om de är så bra att man vill köpa dem. Längst bak i smakprovet kan man sedan smidigt trycka på ‘köp’ och fortsätta läsningen utan avbrott.

Eftersom digitala och tryckta format ofta har samma text kan man även kolla hur den tryckta boken är, förutsatt att utgivaren tänkt på att ge ut en ebok. Strömmade ljudböcker följer samma princip. Lyssna på smakprovet och se om du vill köpa. Smakprovet landar bekvämt snabbt och bra i din läsplatta eller app i ett digitalt format.

Hur funkar smakproven hos svenska Adlibris och Bokus 2016?

Svar: Inte alls

Det finns fortfarande inga smakprov att läsa eller att ladda hem direkt från de svenska näthandlarna.

En av de mest outgrundliga svenskheterna gäller läsprov eller smakprov för olika böcker – som alltså är en hjälpfunktion som bidrar till att sälja fler böcker – är att man inte kan hitta dem på det mest självklara stället där man kollar in böcker online, nämligen nätbokhandeln.

Det finns inte ens information hos näthandlarna var man kan provläsa boken någon annanstans!

Som utgivare gör du bäst i att lägga till en länk till smakprovet i din boks beskrivning hos näthandlaren – oavsett var smakprovet ligger tillgängligt. Åtminstone i väntan på att de svenska näthandlarna kommer in i matchen.

Smakprov flockas istället på en alldeles egen sajt, smakprov.se. Ett namn som f ö inte anspelar på böcker eller litteratur överhuvudtaget.

Jag kontaktade smakprov.se 2014 för jag ville lägga upp ett läsprov för min då nyss utkomna e- och podbok om ebokstillverkning. De kunde inte ta emot min smakprovs-epubfil, eftersom de fortfarande bara visade smakprov i PDF-format. Jag struntade i alltihop eftersom inte näthandlarna hade vaknat.

2016 visar smakprov.se fortfarande bara smakproven i PDF-format.

Nu planerar jag att lansera en helt annan bok och tänker testa alla de marknadsföringskanaler som finns. Smakprov.se är en av dem.

Hur man visar upp sin boks smakprovsfil på smakprov.se

Boken måste vara vara registrerad hos Bokinfo för att smakprov.se sen ska visa boken. De laddar upp pdf:n men tankar över all information om boken från Bokinfo. Bokinfo visar f ö också gärna smakprov, men då måste man först kunna länka till smakprovet. Först måste man alltså ladda upp sitt smakprov någon annanstans för att ha en länk att peta in i Bokinfos register. Vilket är något av ett moment 22 för den som tänkt ha bokens smakprov på smakprov.se.

Det är vid det här laget jag måste gå ut och andas lite.

Fråga: Varför kan jag inte bara ladda upp min PDF, eller ännu bättre alla mina smakprovsformat direkt hos en distributör som sen skickar ut dem till näthandlarna där läsaren direkt kan komma åt dem?

Svar: Hos både Elib och Publit (eboksdistributörerna) går det att ladda upp smakprov i flera format. Problemet är bara att näthandeln 2016 inte har viljan och/eller kompetensen att visa smakproven.

Min kommande boks PDF-smakprov hittar ni därför nedan, om ni inte hellre tar er över till smakprov.se för att kolla, innan ni förstås fulla av köplusta klickar iväg till er favoritnäthandel för att införskaffa ett ex.

Jag har full förståelse för om ni går vilse på vägen.

9789198156881

Mer om svensk näthandels tekniska begränsningar här.

Uppdatering 12 juli 2016: Andreas från Smakprov.se kommenterade nedan och ger en mer detaljerad bild av läget. Framför allt förklarar han hur Smakprov.se används av flera aktörer inkl. biblioteken och inte bara funkade som en egen separat webbsajt som jag missförstått saken. Läs gärna 🙂 Och gör ett smakprov om du tänker ge ut en bok!

 

© Tina Back 2016

Save

Save

Save

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *