Blogg bokutgivning egenutgivning POD publicera

Så funkar POD – tryck vid beställning

POD2Själva poängen med POD – print on demand, dvs tryck vid beställning, är just att det inte trycks någon upplaga.

Först när någon köper boken via en näthandel eller när bokhandlare och bibliotek gör en beställning trycks exakt så många böcker som beställts.

POD är ett bra alternativ om man inte vill/vågar/har råd att investera i att trycka en upplaga som man sedan kanske inte kan sälja.

POD är även för den som inte har plats att lagra hundratals böcker, inte vill hålla på att skicka dem och ta emot returer, eller som tycker att en distributionstjänst som Stjärndistribution eller Förlagssystem kostar för mycket.

POD löser problemet med distribution, frakt och förvaring.

Fördelar: låg investeringskostnad – ingen ekonomisk risk – sparar tid – ekologiskt sunt; inga osålda upplagor makuleras

Nackdelar: högre omkostnadspris per bok = lägre vinst

Förarbete vid POD

Man behöver ha fixat ISBN åt boken hos Kungliga Biblioteket. Det är gratis.

Det är också bra om man registrerat boken hos Bokinfo (fd Bokrondellen). Bokinfo är knytpunkten mellan förlag/utgivare, bokhandlare, bibliotek och bokdistributörer. Det kostar några hundringar att registrera en ny titel.

Lite hårddraget kanske, men om den tryckta bokversionen inte finns registrerad hos Bokinfo kommer ingen bokhandlare att beställa den. För e-böcker saknar Bokinfo däremot funktion. Ingen bokhandel köper in e-böcker. Näthandlarna får ebokinformationen via distributörerna.

  • Skaffa alltid ISBN och registrera boken själv hos Bokinfo (Bokrondellen), så att du eller ditt förlag står som utgivare (mer om varför detta är viktigt för egenutgivare här)

Hur fungerar POD?

Man laddar upp en tryckfärdig PDF-fil för omslaget (bokens pärmar) och en tryckfärdig PDF-fil för bokens inlaga (allt mellan pärmarna) hos POD-firman som sedan sköter inkommande beställningar, tryck och utskick till kund samt den ekonomiska administrationen.

I det här skedet bestämmer man vilken typ av omslag och papper boken ska tryckas med.

Gör alltid ett provtryck

Nästa steg är att beställa ett provtryck. Det här är en billig kvalitetsgaranti, så hoppa aldrig över provtrycket.

Det är inte förrän man håller ett tryckt exemplar av sin bok i handen som man vet hur boken blir för köparen. Kolla att boken är ordentlig limmad genom att misshandla den lite. Om sidorna börjar trilla ut – byt POD-firma. Det är också i provtrycket man plötsligt ser alla fel man varit blind för tidigare 🙂

Rätta till eventuella fel, gör en ny rättad PDF-fil och ladda upp på nytt. När det enda man hittat är textfel behövs normalt inget nytt provtryck. Om det är problem med själva trycket på något sätt, t ex fel färgskiftningar på omslaget är det säkrast att göra ett nytt provtryck.

Godkänn trycket om allt verkar bra.

Förbered för publicering

Sätt bokens f-pris. F-priset är inköpspriset för beställarna/köparna. Se till att ha tillräcklig marginal för att täcka bokens fraktkostnad. Handlarna lägger sedan på sin del vilket blir priset man ser i butiken.

POD-företag har olika sätt att visa vilka handlare och bibliotek de når. Välj bredast möjliga kanal som boken kan beställas genom.

Tryck sedan på publiceringsknappen hos POD-företaget och boken finns tillgänglig att beställa för handeln och biblioteken.

De flesta POD-företag trycker i det här skedet de pliktex som ska till universitetsbiblioteken och skickar dem dit de ska.

Försäljning, tryck och frakt

POD-företaget sköter nu resten. De får in beställningar från handlare och bibliotek, de trycker boken och de skickar ut den. Utgivaren dricker kaffe och rullar tummarna.

Försäljningsrapporter

Hos ett bra POD-företag kan man logga in och kolla av försäljningen, åtminstone månadsvis.

  • Undvik POD-firmor som inte öppet visar regelbundet uppdaterade beställningar och transaktioner

Med dagens teknik är det inte komplicerat. POD-företaget tar ju uppenbarligen emot bokbeställningar, trycker böcker och tar betalt, alltså måste det gå att visa. Ett POD-företag som inte låter utgivaren ta del av försäljningsinformationen kan ha skäl att inte visa den. Varför ta den risken som utgivare?

Utbetalning av vinst/royalty

En gång i kvartalet (vanligtvis) sätts pengar för sålda exemplar in på kontot eller får man ett fakura-underlag som man sedan fakturerar POD-firman.

  • Nöj dig inte med en POD-firma som utlovar utbetalningar regelbundet

Regelbundet kan innebära en gång om året om inget annat sägs. En POD-firma som inte klarar kvartalsutbetalningar eller åtminstone avtalsenligt varje halvår kan man lika gärna skippa.

Kan jag trycka upp en upplaga fast jag har POD?

Man kan alltid trycka en upplaga hos POD-företaget. Kom bara ihåg att priset per styck är högre än om du beställer direkt från ett tryckeri.

Normalt ska det inte vara något bekymmer att använda sig av en annan part för att trycka en upplaga, men lusläs avtalet – helst före du klickat i att du godkänner användarvillkoren.

När man vänder sig till ett annat tryckeri för att ordna upplagan går det alltid snabbare om man har egna kopior av tryckfilerna sparade på sin egen dator. Även när POD-firman hjälpt en att sätta boken, skapat PDF-filerna och förvarar dem för POD-tjänsten, har man ju som kund betalat för tillverkningen av PDF-filerna och bör alltid se till att få egna säkerhetskopior.

Vem passar POD för?

Om man vill tjäna maximalt på varje sålt exemplar är POD inte det bästa alternativet. Om man tycker det är okej att tappa en del av vinsten mot att beställningar, försäljningar och frakt sköter sig själv är POD suveränt.

Vilka böcker passar POD för?

I de flesta fall är det aldrig lönsamt att göra en inbunden bok (hård pärm) via ett POD-företag, om alternativet ens finns. Detsamma gäller mycket tjocka volymer där bokens vikt gör frakten extra kostsam. Men allt inom pocket till storpocket fungerar alldeles utmärkt.

Ta reda på vad POD-tjänsten inkluderar och kostar

Som utgivare kan man komma att fortsätta använda POD-företagets service under flera år. Ta därför reda på hur mycket tjänsten kostar. Finns det en årsavgift? Måste man trycka och betala för ett visst antal exemplar vid starten? Finns det regler och tidsbestämmelser för hur snabbt kontraktet kan avslutas om man inte är nöjd?

POD ingår ofta i bokutgivningsföretagens olika paket. Då är det svårare att se kostnaderna för enbart POD om man också köpt sättning, e-bokskonvertering, tryckt en upplaga och liknande. Många men inte alla POD-företag har en minimi-upplaga. Den som planerar att åka runt och sälja böcker via signeringar på ICA eller genom att hålla föredrag kan behöva en liten upplaga. Den som inte tänker sälja själv överhuvud taget gör bättre i att välja ett företag som inte trycker något utom vid beställning, förutom provtrycket och pliktexen.

  • Undersök vad den fortlöpande POD-tjänsten i sig kostar och inte bara priset per tryckt exemplar

De bästa POD-tjänster är ofta de som är enklast att förstå: En eventuell uppsättningsavgift för att lägga in tryckfilerna i företagets system. Kostnaden för provtryck och uskick av plikt-ex. Det är det hela. Bokköparen betalar tryckningen och frakten av boken. Det finns inga löpande kostnader för utgivaren.

För den som tänker ge ut sin allra första tryckta bok kan POD ett bra sätt att mjukstarta. Man kan ge ut mästerverket utan att behöva sälja hus och hem. När boken sedan börjar sälja bra, kan man snabbt trycka upp en upplaga som ger högre förtjänst.

Om man upptäcker fel, rättar man till dem i PDF-filen och laddar upp på nytt. Om det visar sig att omslaget inte lockar läsare byter man. Alla gör misstag med sin första bok. Det hör till. Men med POD kan man fixa dem efterhand. Man slipper att upptäcka felen efter att lastpallen med nytryckta böcker oåterkalleligen parkerat utanför dörren.

 

Save

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *