Blogg formgivning omslag

Hur väljer man bild och design för ett bokomslag?

omslagibrukWEB

Bilderna ovan visar olika stadier och situationer ur ett bokomslags liv 🙂

1. Framsidans original, 2. Nylevererad från tryckeriet, 3. Utnämnd bland årets bästa faktaböcker av Adlibris, 4. I skyltfönstret på Hamrelius bokhandel i Malmö, och 5. Tryckeriet Booksfactorys Bozenna visar och säljer boken på bokmässan i Göteborg 2015

Omslaget i fråga tillhör Maria Bielke von Sydows Skrivande röster – inspirationshandbok för skrivsugna (2015). Den skyldiga designern är jag.  Maria önskade ett omslag som tydligt sade faktabok, omslaget skulle stå ut bland andra skrivhandböcker och ge ett varmt och positivt intryck.

Om vi för en stund bortser från hur hårt och hjärtligt Maria har jobbat med att marknadsföra boken så är det fortfarande en bok som syns och som syns på rätt sätt. Den som letar efter en ny skrivhandbok kommer att ha svårt att inte se Skrivande röster i en trave bland andra liknande böcker. Och när den väl fångat någons uppmärksamhet ökar chansen att de plockar upp den och läser baksidan. Texten på bakidan är för övrigt perfekt för sin målgrupp.

hela_omslaget_webb

Ett bokomslag ska alltså fungera vid en mängd olika tillfällen, men framför allt vara lockbete för den som aldrig har hört talas om din bok.

Här är några saker att tänka på för den som funderar på bokomslag.

  • Visa bokens genre tydligt
  • Var iögonfallande
  • Visa bokens stämning/atmosfär

De flesta läsare har en eller ett par favoritgenrer i bokväg. När man läser genreböcker regelbundet lär man sig hur omslagen brukar se ut. När man går till bokhandeln på jakt efter nästa läsupplevelse letar man efter böcker som ser ut ungefär som de man redan läst.

Det finns en fara med att vilja ha ett alltför unikt bokomslag. Om man som utgivare väljer ett omslag som inte alls ser ut som de brukar i genren riskerar man att de läsare som skulle uppskatta boken mest inte ser den. Omslaget ska helst designas för målgruppen, inte för utgivaren eller författaren.

Vad som är trendigt inom olika bokgenrer ändras över tid. Vad som är modernt nu kommer att vara passé om några år. Så välj hellre ett omslag som passar en inkommande trend än den som varit etablerad de sista fem åren.

Om det visar sig att bokens omslag inte säljer går det att byta utan att ändra ISBN. Man ändrar inte personnummer bara för man byter tröja.

Var hittar man rätt bild för omslaget?

Det beror på vad för typ av illustration/er man är ute efter. Leta inspiration genom att studera liknande nyutkomna böcker. Kom ihåg att foton och illustrationer har upphovsrätt. Respektera upphovsmannen. Du vill inte att någon piratkopierar din bok, eller hur? Piratkopiera inte någon annans foto eller illustrationer.

Bildbyråer har hundratusentals bilder där man kan köpa rättigheten att använda en bild till sitt omslag för en överkomlig summa. Vanliga utländska sajter är t ex istockphoto, Dreamstime, och Fotoolia. Det finns foton man får använda gratis, men dubbelkolla alltid licensavtalet.

Att köpa loss bilden helt brukar vara dyrt. De flesta nöjer sig med att köpa en icke-exklusiv publiceringsrätt. Det betyder att man får använda bilden på omslaget, men att andra kan köpa rätten att använda samma bild.

Samma populära foton återkommer ofta på bokomslag när man kollar hos näthandlarna. Fotografen som tog bilden av två framsträckta tomma kvinnohänder har tjänat en hacka vid det här laget. Olika designers har lagt in olika bakgrund och placerat olika saker i fotots händer, snäckor, stenar, handskrivna lappar osv, men grundbilden av händerna förblir densamma.

Tips vid köp från bildbyråer

  • Läs användarvillkoren. Det finns saker man inte får göra med bilden
  • Välj inte de populäraste fotona. Ta hellre ett eget foto av liknande motiv istället
  • Bearbeta fotot med filter, beskär det, kombinera med andra foton osv. Se till att slutresultatet blir unikt

Illustrationer

Jobba med en illustratör om det är vanligt med illustrationer på omslaget i bokens genre. Kolla in Kim M Kimselius samarbete med illustratören Mats Minnhagen för väldigt tydlig branding av böcker. Jag är just nu väldigt förtjust i  Jenny Holmlunds illustrationer till  Eli Åhman Owetz fristående bokserie med nostalgikänsla.

Vid förlagsutgivning brukar förlaget kontakta och skriva kontrakt med illustratören. Egenutgivaren kontaktar illustratören själv. Det finns olika varianter, men rent generellt uppskattar illustratörer att få betalt för utfört arbete. Var beredd på att en illustratör kanske inte tycker att 25% av högst eventuella framtida royalties är ett fantastiskt erbjudande värt en veckas arbete.

Bra att veta: En grafisk designer är den som formger text och bild till en enhet på omslaget och inlaga. Designern är en ‘gun for hire’, dvs utför jobbet mot betalning. Den som tagit fotot eller gjort illustrationen har upphovsrätt till bilden. Samma sak med typsnitt som oftast skyddas av copyright. Den grafiska designern har normalt inte samma starka upphovsrätt till bokomslaget eftersom det består av delar som redan är upphovsrättsskyddade. Det betyder att när man betalat den grafiska designern för formgivningen och filerna brukar publiceringsrätten till omslaget övergå till den som betalat för arbetet.

Det sägs att man inte ska döma en bok efter omslaget utan efter innehållet. Men om ingen köper boken kommer ingen heller att läsa innehållet. Välj rätt omslag för din bok. Ett bokomslag kan mycket väl vara hemmagjort, så länge det inte ser hemmgjort ut.

Bokens omslag är jätteviktigt. Ställ de viktiga frågorna: Ser boken ut att höra hemma bland liknande böcker? Sticker omslaget ut bland andra böcker i samma nisch? Ger omslaget rätt magkänsla för innehållet? Ser omslaget ut som om något av de stora förlagen gett ut boken?

Save

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *