Blogg boktjänster bokutgivning publicera

5 vanliga påståenden man ska se upp med när man betalar för att ge ut sin bok

3709203268_1f8afc8392Om du funderar på att ge ut en bok och är ny till hanteringen är det lockande att låta ett bokutgivningsföretag ta hand om alltihop. Det finns bra bokutgivningsföretag. Det finns också mindre trevliga. De mindre trevliga verkar tyvärr öka i takt med att egenutgivning blir vanligare världen över.

När man hållit på med egen utgivning några år blir man rätt cynisk vad det gäller en del fagra löften om hjälp med bokutgivning. Det rör sig om ett par återkommande uttryck och erbjudanden på bokutgivningsföretagens sajter – ingen nämnd, ingen glömd – som får varningsklockorna att börja ringa. Närhelst de här påståendena dyker upp, ta en funderare och lusläs företagets användarvillkor (ja, alla de aptråkiga klausulerna) före du anlitar dem.

Här följer några av de vanligaste påståendena och vad de betyder i praktiken, från irriterande skönmålning via onödiga tjänster till allvarliga brister :

1. Vi är ditt förlag

Betyder:

Vi ordnar bokutgivningsprocessen åt dig mot betalning. Vi förtjänar huvuddelen vårt levebröd på att sälja tjänster till egenutgivare som dig. Vi tjänar praktiskt taget ingenting på att sälja din bok, så det där med marknadsföring är det bäst du sköter själv.

Som egenutgivare behöver man kunna skillnaderna mellan olika typer av bokutgivningsföretag så att man går in i ett samarbete med realistiska förväntningar:

  • Ett förlag är ett företag som betalar en författare för berättelsen och sedan betalar alla kostnader för utgivningen av boken. Ett förlags inkomster kommer från bokförsäljning. Ett förlag har intresse av att sälja så många av dina böcker som möjligt.
  • Ett hybridförlag är ett företag som delar kostnaden för bokutgivningen ekonomiskt med författaren. Ett hybridförlags inkomster kommer delvis från bokförsäljning och delvis från att sälja boktjänster till författaren. Ett hybridförlag har intresse av att sälja så många av dina böcker som möjligt.
  • Ett bokutgivningsföretag är ett företag där författaren/egenutgivaren betalar hela utgivningskostnaden. Ett bokutgivningsföretags inkomster kommer från att sälja utgivningstjänster till egenutgivare, inte böcker till läsare. De har redan gjort sin vinst i och med du köpt utgivningstjänsten. En bokutgivningsfirma gör ingen marknadsföring om du inte betalar för den. Om du funderar på att köpa marknadföringstjänster, kolla först om företaget har gett ut någon bok som finns på topplistorna.

När författaren eller egenutgivaren förväntas betala för hela utgivningen själv har man att göra med ett bokutgivningsföretag, oavsett vad firmanamnet eller säljtexten säger. För ett bokutgivningsföretag spelar det ingen roll huruvida din bok säljer eller ej, så kom ihåg du är den som garanterar kvaliteten och kommer att få stå för marknadföringen.

2. Vi ordnar ISBN

Betyder:

Vi skriver vårt företagsnamn som utgivande förlag när vi beställer de gratis ISBN-numren från Kungliga Biblioteket. I landsregistret LIBRIS står sedan boken registrerad med vårt företagsnamn som utgivande förlag.

Potentiell konsekvens:

De sägenomspunna recensenterna på BTJ (Bibliotekstjänst) som lämnar de viktiga bokomdömena bibliotikarierna ofta använder som underlag innan de beställer, försöker läsa en störtflod av böcker. Det är fullt möjligt att de grovsorterar i ständiga strömmen av nya alster. BTJs recensenter är medvetna om den ökande egenutgivningen. De och bokhandlarna vet mycket väl vilka de vanligaste bokutgivningsföretagen är. Böcker som är utgivna av bokutgivningsföretag har större möjligheter att bli bortsorterade olästa på grund av egenutgivningens ibland välförtjänta rykte. I synnerhet om bokutgivningsfirman inte bara registrerat boken i sitt namn, utan också planterat sin logotyp väl synligt på den tryckta bokens omslag.

Fixa alltid ISBN själv i ditt eller ditt förlags namn. Kräv att din bok trycks utan boktjänstfirmans logga på omslaget. Om de insisterar, kräv att företaget betalar för annonsplatsen. Det räcker att de står nämnda på copyrightsidan.

Betala aldrig en boktjänstfirma för att försvåra möjligheterna att nå ut med din bok.

3. Vi ordnar allt med Bokinfo (fd Bokrondellen)

Betyder:

Vi låter dig betala för att överlåta kontrollen till hur din bok presenteras i det viktigaste centralregistret där alla bokhandlare kollar upp tryckta böcker före de beställer dem.

Potentiella konsekvenser:

Du har just blivit intervjuad i lokaltidningen och vill lägga upp länken till artikeln genast, så bokhandlarna i regionen kan se den och sen vilja beställa din bok. Boktjänstföretaget, som inte får betalt för att lägga tid på dig och din bok efter att den är tryckt, fixar detta i mån av tid. Kanske.

Ordna alltid Bokinfo (fd Bokrondellen) själv så du kan logga in och ändra eller lägga till information om din bok när det passar dig.

Det kostar några hundralappar i en engångsavgift att registrera ett förlagskonto hos Bokinfo. Det kostar sedan ytterligare ett par hundringar att registrera en titel. Man lägger in all information, en omslagsbild, när boken finns tillgänglig och genom vilken distributör. Man kan fortsätta lägga till material som gör boken mer säljbar allteftersom.

Obs! Anmäl endast tryckta böcker och ljudböcker i cd-form till Bokinfo. Distributörer av digitala böcker går direkt till näthandeln och ingen fysisk bokhandlare beställer eböcker eller streamade ljudböcker. För digitala böcker fyller Bokinfo ingen funktion, även om de hävdar det.

4. Vi gör din bok tillgänglig överallt i svenska bokhandlar

Betyder:

Vi listar din bok hos Bokinfo/Bokrondellen, där den blir möjlig att beställa för alla Sveriges bokhandlare, om de nu någonsin råkar höra talas om din bok och mot all förmodan blir intresserade.

Som nämnts tidigare, bokutgivningsföretaget tjänar pengar på att sälja tjänster till dig, inte lägga tid på att sälja dina böcker efter det att du har betalat fakturan.

5. Vi betalar ut din royalty med jämna mellanrum

Betyder:

Vi betalar ut din royalty när det passar oss.

Nyår sker med jämna mellanrum, men du skulle knappast vilja ha din lön utbetald med den typen av ‘jämna mellanrum’, eller hur?

Undvik bokutgivningsföretag som inte klarar att göra schemalagda utbetalningar av dina intjänade pengar. Undvik firmor som behåller dina pengar lite till om du tjänat mindre än en viss summa under kvartalet. Undvik även firmor där du inte kan logga in och se åtminstone månatlig försäljningsstatistik.

Seriösa firmor redovisar försäljningsstatikstiken öppet och betalar punktenligt ut varje kvartal eller möjligtvis halvår. Anlita sådana istället.

Tips för att undvika oseriösa bokutgivningsföretag

  • Fråga andra egenutgivare vilka bokutgivningsföretag de rekommenderar i olika föreningar (Egenutgivarna och Seriff t ex) och i författar- och egenutgivningsgrupper på nätet.
  • Köp inte en paketlösning med onödiga tjänster. Be om offert bara för de tjänster du verkligen behöver.
  • Lusläs avtalen. Hur tråkigt det än är kan man undvika stora problem helt genom ta reda på vad för sorts samarbetspartner man funderar på att anlita. Ett seriöst företag tar sig inte rätten att skapa nya produkter av ditt verk eller sälja det i tredje hand eller lägga ut din bok i en form du inte godkänner på sajter där du inte vill ha den.

Seriösa företag tenderar att ha tydligt utfästa engångskostnader och saknar saker saker som årslånga avtal eller löpande avgifter.

Kom ihåg att du anlitar bokutgivningsföretaget. Är du inte nöjd måste du kunna avbryta samarbetet omedelbart.

Om du känner att du råkat ut för ett oseriöst företag – berätta om det, vitt och brett och i detalj. Dels för att hindra att andra råkar ut för samma sak, men framför allt för att skumma bokutgivningsföretag bara skärper sig när deras dåliga rykte får dem att tappa kunder.

Kommer du på flera tveksamma påståenden? Nämn dem gärna i en kommentar nedan.

 

Text: © Tina Back 2015
Bild: photo credit: Looking For Clues (188 / 365) via photopin  (license)

 

Save

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *