Blogg formgivning omslag

Uppdrag: Bokomslag till Frankenstein

frankie_banner

De här posterna är för dig som är intresserad av bokomslag. Tankegångar och skisser kring hur bokomslag blir till i min verkstad. Hoppas de kan vara till nytta

April 2015. Mikael Norrman på Booqla kontaktade mig för att formge omslaget till Frankenstein.

Bakgrund: När det börjar bli dags att trycka behöver man en PDF-fil. Boktjänstföretagen Booqla har utvecklat en tjänst där kunden själv gör tryckoriginal i PDF-format efter mallar. Man väljer bokstorlek och typsnitt. Marginaler och paginering är förinställt, men kan justeras. Manusets text hälls så att säga in i mallen man valt och det blir så många sidor som behövs. Det går sedan att beställa tryck i mindre eller större upplagor eller ta PDF-filen någon annanstans.

Men Booqla är känt för eböcker, inte tryck. De behövde en bok som provexempel för att sälja in tjänsten. De hade valt Frankenstein på engelska (upphovsrätten har löpt ut och vem som helst kan ge ut boken) och hade gjort inlagan med sin makalösa manick. Nu behövde de ett omslag.

Förarbete: Googlade Frankenstein i alla möjliga visuella former. Skissade. Boken skulle tryckas i storpocketformat och jag tänkte yngre målgrupp / stark grafisk illustration / skräckinspirerat typsnitt.

Version 1: Tog fram det japanska bläcket och penseln. Lade sedan till mer svart bakgrund i datorn.

frankie_sv  frankie_CMYK

Som avslutning testade jag ett par olika varianter av typsnitt. Så här blev det första utkastet:

Karloffweb

Jag var inte helt nöjd, så jag skickade bilden till min kloke bror.

”För mycket Karloff” sade han.

Bror hade rätt. Det här hade man sett förut. Tillbaka till ritbordet.

Version 2: Jag läste på om romanens innehåll och gick ifrån filmens svart/vita uttryck. Boken handlar i korthet om hur Doktor Frankenstein skapar varelsen och sedan blir förskräckt och försöker fly från sin skapelse. Varelsen/monstret å sin sida vill bli erkänd och älskad, men alla skyr honom. Frankensteins monster är ensam i världen. Den omgivande naturen är hård och utan misskund.

Nytt målgruppstänkande: klassikerläsare och studenter / stramt bildspråk / klassiskt typsnitt. Ett omslag som mera visar på innehållet än populäruppfattningen av Frankensteins monster.

Jag ville se monstret ensamt i ett tydligt landskap. Skissar kala kullar.

horizon

Blir inspirerad av landskapsmålare från 1930-talet som förenklade marken till mjuka former. Från det är steget till Art Deco inte långt:

1FrankieWebb

Det nya omslaget har inga Karloff-vibbar alls. Kloke bror godkänner illustrationen.

Kunden gillar omslaget. Alltid lika härlig känsla.

Och så här blev den tryckta boken. Matt omslag, storpocketformat, ca 220 sidor.

frankie_trycktWEBB

Obs! Lägg märke till vilken skillnad det är när bilden visas på en upplyst skärm och i det tryckta formatet. Det är samma färgnyanser. Tryckt upplevs alltid som mörkare. Det är viktigt när man gör omslag att känna till att mörka nyanser som ser bra ut på skärmen kan behöva ljusas upp en hel del för att inte den tryckta versionen ska bli alldeles för mörk.

Ofta behöver man göra både en och två versioner innan man hittar fram.

Jag tycker för det mesta att min första version inte håller. Det beror nästan alltid på att den liknar något jag sugit upp tidigare. Men jag verkar behöva få idé nummer 1 ur systemet innan jag kommer vidare.

En av mina lärare brukade säga:
Välj idé nummer 4, för den har ingen annan tänkt på

Det är ett av de bästa råd jag fått.

Save

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *