Blogg bokutgivning egenutgivning publicera

Nästa projekt: Lasse-Majas besynnerliga äventyr

FB-Banner1

Jag höll på med research om det tidiga 1800-talet för ett annat senare projekt när jag snubblade över Lasse-Majas memoarer för ett par månader sedan. Tjuven i kvinnokläder, originalet bakom den numera mer kända barndeckarduon och en fascinerande person.

Lasse-Maja spelade kvinna och lämnade en strid ström av bestulna fästmän efter sig. Han gjorde inbrott och länsade fickor. Han stal hästar. Han jagades av polis och arga bybor.

På sin ålders höst ångrade han ingenting. Efter att ha blivit benådad från fängelset efter nästan 30 år for han land och rike kring och berättade skrönor om sitt liv på scen. Han blev så omtyckt att folket i trakten där han slagit sig ner att de ville göra honom till riksdagsman.

Under fängelsetiden gav han ut sina memoarer. Boken blev Sveriges första bästsäljare. Den gavs ut i otaliga upplagor och skillingtryck.

Det var synd att Lasse-Maja höll på att glömmas bort.

Det borde finnas en liten men stadig grupp läsare för den här boken, tänkte jag. Historiskt intresserade, brottsintresserade, memoarläsare och transor.

Boken jag läste var en faksimilupplaga, kopierad från en förlaga från 1800-talet. Den var inte lätt att läsa. Texten var en enda tjock massa. Det var så onödigt. Det var ju en underhållande historia. Boken ger en bild av ett svunnet Sverige berättat av en färgstark och allt annat än slätstruken individ.

Någon skulle kunna ge texten en typografisk ansiktslyftning. Någon kunde göra ett nytt snyggt omslag. Någon borde göra en kulturinsats.

Upphovsmannen var sedan länge avsomnad och texten var fri att använda.

Och så hamnade Lasse-Majas besynnerliga äventyr på min utgivningslista.

  • Läs mer om bokens sättning här.

Save

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *